Search
Close this search box.

Divanhana u Savamali: Muzika ispisana u vremenu

Divanhana će u Mikser House-u 11. novembra održati koncert u okviru turneje “Zukva 2016” kojom promovišu istoimeni aktuelni album.

Sastav je 2009. godine osnovala grupa mladih studenata u Sarajevu sa idejom da izvode tradicionalnu muziku u novim aranžmanima koji su nastali uz uticaj jazz, pop i klasične muzike 20. veka.

Prije dvije godine su počeli rad na novom albumu i upustili se u eksperimentisanje zvukom koje je rezultiralo time da su svoju muziku obogatili melodijama slavonskih tamburaša, mekoćom klasične gitare Boška Jovića i violončela Lane Kostić, virtuozitetom i kreativnošću srpskog violiniste Filipa Krumesa i saradnjom sa mladom talentovanom sevdah izvođačicom Naidom Čatić.

– Naida Čatić, uoći koncerta je kazala:

“Najljepše stvari u životu koje nam se dogode, mnogo ranije su zapisane u vremenu. Nije slučajno da je turneja “Zukva 2016.” krenula sa Kolarca put regiona i Evrope. Nije slučajno ni to da naš pedesti koncert održavamo u Beogradu. U gradu gdje je sevdah oduvijek imao svoje posebno mjesto i bio ne samo muzički već i intelektualni sinonim za lijepo. Beogradska publika je kao i Sarajevska , istančanog ukusa, sa posebnim osjećajem za estetiku. Nije slučajno da će sevdah 11.11. u Mikseru probuditi srca što gore i ljube. U ime Ljubavi”

Dvogodišnji rad je 2015. rezultirao albumom simboličnog naziva “Zukva”.

– Crpeći inspiraciju upravo iz Zukve, autohtone vrste kisele jabuke koja raste isključivo u Bosni i Hercegovini, kao svojevrsnog simbola jakog korijena historijske i kulturne baštine naše zemlje, nastavljamo putovanje zemljama Balkana, sakupljajući u svoj ranac, notu po notu, bogatu muzičku baštinu naših naroda, kao sitne plodove jabuke. Na svom krivudavom putu, kao stabluZukve, susrećući ozarena lica ljudi različitih tradicija i kulturnih običaja, “kalemisemo” svoj muzički izražaj njihovom bisernom unikatnošću, bruseći ga u oblik koji je sada tu pred vama – poručuju članovi Divanhane.

Ulaznice za koncert u prodaji su po cijeni od 900 dinara.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti