Search
Close this search box.

MAJA MILINKOVIĆ NA SVOJ NAČIN ODALA POČAST AMALIJI RODRIGUES KRALJICI FADA U POVODU 100 GODINA NJENOG ROĐENJA!

Na 100. rođendan portugalske kraljice fada Maja Milinković odaje počast ovoj sjajnoj muzičarki, i ovom prilikom komponuje  „Marš za Amáliju Rodrigues“.

Na dan kada se slavi 100-ti (stoti)  rođendan portugalske kraljice fada Amálije Rodrigues, pjevačica i kantautorica Maja Milinković pridružuje se zasluženim počastima i komponuje  „Marš za Amáliju Rodrigues“, inspirisana inicijativama i pripremama za ovogodišnji festival, koji je trebao biti održan kao i svake godine u Lisabonu, ali ove specijalno je trebao biti u ime  Amalije Rodrigues.  Tema je sastavljena u atmosferi noći Svetog Ante zaštitnika Lisabona u kojoj će se  Lisabonci spustiti na glavnu aveniju “Avenida da Liberdade” pjevajući za Amáliju. Muzički aranžman sarajevskog producenta i kompozitora Marina Mestrovića, pored instrumenata koji čine “Cavalinho” – grupu od 8 muzičara koji prate paradu u svakom kvartu, obogatio je filharmonični orkestar i vokali koje je pjevala sama Maja.

Amálije Rodrigues

Amália je rođena 1920. godine, u sirotinjskom dijelu Lisabona. Nakon nekoliko godina amaterskog pjevanja, Rodrigues je počela profesionalno nastupati kao pjevačica fada 1939. godine, i ubrzo postala redoviti gost lisabonskih pozornica. Velika prekretnica u njenoj karijeri bilo je poznanstvo s Fredericom Valeriom, kompozitorom i muzičarom klasičnog obrazovanja, koji je u Amalijinom glasu, prepoznao veliki potencijal. On je počeo komponovati specijalno za nju i njen glas.

Amálije Rodriguesg

Amalia je postala još slavnija nakon nastupa u filmu Henrija Verneuila Ljubavnici iz Lisabona 1954. godine. Nakon tog nastupa Amalia je postala međunarodna pjevačka zvijezda, odlazila je na brojna gostovanja u; Sjedinjene Američke Države, Britaniju, Francusku sve do dalekog Japana. Nakon nastupa u pariškoj Olympiji 1957. godine i promocije albuma Portugal's Great Amália Rodrigues Live at the Olympia Theatre in Paris postala je neokrunjena Kraljica fada

Umrla je u 79. godini, a portugalska vlada je na vijest o njenoj smrti proglasila dan žalosti. Pokopana je uz velikane Portugala u crkvi sv. Engrácia.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti