Search
Close this search box.

NAJSTARIJI JAZZ FEST U EUROPI 61. “LJUBLJANA JAZZ FESTIVAL 2020” OVE GODINE POD SLOGANOM “JAZZ AT A DISTANCE”!

I ove godine u Cankarjevom domu u Ljubljani nastavlja se tradicija najstarijeg, 61. po redu jazz festivala u Europi koji će se održati u periodu od 17. do 20. juna, u posebnom formatu prilagođenom novonastalim okolnostima u svijetu.

Naime, prethodnih mjeseci, kada se svijet oko nas zaustavio, umjetničko stvaranje ili ponovno stvaranje uživo su također zastali. Većina muzičara, kao i ostali umjetnici ostali su bez svog osnovnog sredstva za rad – pozornice.

I pored toga, Cankarjev dom, kao producent Ljubljanskog jazz festivala, nadljudskim naporima obezbijedio je nove uslove za ovogodišnje 61. izdanje najstarijeg (kontinuiranog) jazz festivala u Europi sa umjetničkom kampanjom “Jazz at a distance” i ključnim zajedničkim elementom: odgovornost prema muzičarima/stvaraocima, publici i kvalitetna muzička produkcija.

61. Jazz Festival Ljubljana

61. Jazz Festival Ljubljana (JFL) bit će eksperiment u stvaranju novog, prijelaznog koncertnog formata i realizaciji ideje kako održati visok nivo umjetničke produkcije koja podržava stvaralštvo umjetnika s jedne strane i publike i produkcije s druge strane. Festival zadržava i svoj međunarodni karakter. Pored mnogih slovenskih muzičara iz svojih matičnih zemalja, za festival će nastupiti i poznati muzičari iz Australije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Italije, Kanade, Njemačke, Norveške, Švicarske i SAD-a s ekskluzivnim produkcijama.

Izdvajamo, a u sklopu popratnog programa Jazz Festivala Ljubljana, Ajna Zlatar izlagaće svoje slike muzikE u Maloj galeriji Cankarjeveg doma.

Ajna Zlatar, grafički dizajner i umjetnički direktor iz Sarajeva, studirala je u Milanu na Evropskom institutu za dizajn, gdje je diplomirala 1996., i na Akademiji likovnih umjetnosti Brera, gdje je i diplomirala 1998. godine.

Zajedno s dizajnerom Anurom Hadžiomerspahićem osnovala je 1998. godine Cardea Creative Center u Sarajevu. 2001. godine primili su Epica – Europske kreativne nagrade za kampanju Iskraemeco (računaj na mene Iskraemeco).

Plakat 17. Jazz Fest Sarajevo autor by Ajna Zlatar

2000. godine pokrenuli su međunarodni projekt Made in Bosnia, koji je okupio umjetnike iz BiH i Italije. Zamišljeno je bilo promoviranje novog bosanskog dizajna, čiji je plod bila istoimena izložba koja je iste godine predstavljena u Umjetničkoj galeriji BiH i galeriji McCann Erickson u Milanu.

Oni su 2002. godine zajedno osnovali i reklamnu agenciju Ideologija koja je 2003. i 2004. godine na sajmu No Limit BH Advertising u Sarajevu proglašena Marketing agencijom godine u BiH. Od 2006. do 2016. godine bila je kreativni menadžer marketinške kompanije Communis.

Dugi niz godina uspješno surađuje sa međunarodnim muzičkim festivalom Jazz Fest Sarajevo. Osvojila je nekoliko nagrada za svoja grafička rješenja za festivalske plakate i omote albuma za umjetnike poput Amire Medunjanin, Letu štuke, Edo Maajka i drugih.

Danas Ajna živi u Sarajevu, gdje radi kao slobodna umjetnica. Član je Udruženja likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti Bosne i Hercegovine. Režirala je spotove za muzičke grupe Sikter, Letu štuke, Edo Maajka i Zoster. Kao umjetnički rukovodilac, sudjelovala je u kratkim filmovima Moje prvo iskustvo smrti i redateljici Sjevernog Mada Aidi Begić. Učestvovala je i u igranom filmu Go West u režiji Ahmeda Imamovića.

Edin Zubčević

Program koji su vodili umjetnički voditelji Bogdan Benigar i Edin Zubčević odvijat će se u Linhartovoj dvorani Cankarjeveg doma i u parku Vijeća Europe, kao i putem internetskih platformi. Koncerti u Linhartovoj dvorani bit će otvoreni za javnost kupovinom ulaznica, a gledanje na daljinu (na mreži i u Parku Vijeća Europe) biće besplatno.

„Život ide dalje, i muzika putuje u zagrljaj onima koji je vole, u promijenjenim okolnostima društvena odgovornost je postala društvena potreba. U Cankarjevom domu smatraju da je osiguravanje uvjeta za stvaranje muzike i umjetnika, te privremeni izlazak muzike s pozornice u novi format jedan od potrebnih preduvjeta koji će omogućiti muzičku, ali i ukupnu budućnost umjetnosti.

Bogdan Beniger

Ovogodišnji Ljubljanski jazz festival je, dakle, prije svega umjetnički shop koji nudi „jazz na daljinu“ kao novu, privremenu stvarnost trija muzika-produkcija-publika. Nova stvarnost koja još uvijek može biti zapanjujuća i iznenađujuća. Dobro došli!” poručuju Bogdan Benigar i Edin Zubčević.

Upoznajte se sa detaljan program ovogodišnjeg 61. Izdanja Jazz Festivala Ljubljana najstarije muzičke smotre u Evropi ove vrste.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti