Search
Close this search box.

JUBILEJ 30 GODINA RADA „Gaudeamus“ OBILJEŽEN OBRADOM SEVDALINKE „SARAJEVO NA VISOKU GLEDU“!

Povodom obilježavanja 30 godina rada Akademski ženski hor „Gaudeamus“ je, nakon pet godina pauze, u izolacijskim uslovima, izveo bosansku narodnu pjesmu, sevdalinku „Sarajevo na visoku gledu“, u stilizaciji profesora emeritusa Rešada Arnautovića.

Ideja da se snimi kompozicija iz bogatog repertoara stiliziranih bosanskih narodnih pjesama koje je Rešad Arnautović pisao upravo za ovaj hor, potekla je od samih članica, a u izvedbi je sudjelovalo njih 40. Audio editing snimka radila je Alena Cakić, mix i mastering Miko Meoriginalsounds, a video editing potpisuje Alma Ferović Fazlić.

„Prihvatio sam izazov da nakon pet godina kada smo zadnji put koncertirali, u uslovima kada nismo jedni uz druge, bez ijedne probe, pokušamo realizirati jednu od mojih stilizacija. Ovaj način izvedbe je novo iskustvo i pozitivno sam iznenađen rezultatom“, izjavio je Arnautović.

U cilju podizanja svijesti o njegovanju horske domaće literature i horskog muziciranja kojeg je u našoj zemlji sve manje, putem online platforme okupilo se preko 100 članica hora koje su u njemu pjevale od samog osnivanja. Proteklog mjeseca, u znak sjećanja na ranija vremena i iskustvo koje su stekle pjevajući u horu, četiri bivše članice javnosti su predstavile i snimak pjesme „Tri djevojke“. Brojni koncerti i gostovanja na tri kontinenta svijeta inače svrstavaju hor „Gaudeamus“ u vrhunske interpretatore horske muzike i njegovatelje muzičke kulturne baštine BiH. Profesor emeritus Rešad Arnautović, koji slavi 45 godina umjetničkog i pedagoškog rada, s ovim horom je ostvario više od 200 nastupa i koncerata u zemlji i inostranstvu.

Rešad Arnautović je rođen 18.08.1951. godine u Tuzli gdje završava Osnovnu školu, školu za Osnovno muzičko obrazovanje odsjek –klavir. Mladi i talentovani Tuzlak upisuje Srednju muzičku školu, završava teoretsko-pedagoški i klavirski odsjek. 1970. godine upisuje teoretsko –pedagoški odsjek na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, apotom uporedo kreće težim putem stazama budućeg ditigenta.Odsjek dirigovanja i postdiplomski stdij završavau klasi prof. Teodora Romanića. Svoju umjetničku i pedagošku djelatnost Arnautović započinje 1974.godine u Srednjoj muzičkoj školi sa ženskim horom a potom i prvim nastupima sa orkestrom Sarajevske filharmonije. Tokom proteklih godina vodio je brojne horske ansamble/dječiji hor RTSA, hor „Slobodan Princip Seljo“-Sarajevo, “ Džemal Bijedić „ i „Abrašević“-Mostar , Gradski mješoviti hor Goražde, hor „vao Miskin Crni“ – Sarajevo, ali najzapaženije rezultate ostvario je sa ženskim horom KUD „Miljenko Cvitković“, ženskim ansamblom „Preporod“ i akademskim ženskim horom „Gaudeamus“..Brojne nagrade u zemlji i svijetu, snimljene horske kompozicije na nosačima zvuka i za potrebe arhiva, radija i televizije svjedoče o sjajnim interpretacijama djela domaće i svjetske horske literature.

„Ovaj hor bio je moja muza za umjetnički i kompozitorski rad, nositelj mojih umjetničkih vizija i ideja. Beskrajno sam sretan što se, i nakon toliko godina, sve članice rado sjećaju vremena koje su provele sa mnom u Gaudeamusu, što i nakon toliko godina poznaju sav naš repertoar te što su se odazvale u ovakvim uslovima“, osvrnuo se Arnautović čije su stilizacije bosanskih narodnih pjesama objavljene u notnim Zbirkama stiliziranih bosanskih narodnih pjesama i CD-ovima, a dio su i obaveznog Nastavnog plana i programa osnovnih i srednjih škola u Federaciji BiH. Kompozicije koje su uvrštene u pomenute zbirke izvode horovi svih uzrasta u zemlji i svijetu.

Više o Akademskom ženskom horu „Gaudeamus“

Akademski ženski hor „Gaudeamus“osnovan je 1991. godine. Aktivan je bio i tokom agresije na BiH kada su pod granatama članice i dirignet dolazili na probe i održavali koncerte. Hor je ostvario više od 200 nastupa, koncerata, turneja širom BiH i svijeta od čega su od posebnog značaja: Koncert povodom Multikonfesionalne molitve za mir u Sarajevskoj katedrali uz direktan Evrovizjski prenos 1992. godine, nastup na Novogodišnjem koncertu sa čuvenom operskom divom Barbarom Hendrix 1993./1994. uz direktan Evrovizijski prenos, Koncert na otvorenju II Svjetskog festivala sakralne muzike u Maroku 1996. godine i brojni drugi.  Brojne nagrade, audio i video zapisi horskih kompozicija, kako u studiju tako i sa koncerata uživo, koji su prezentirani u domaćim i svjetskim medijima svjedoče o sjajnim interpretacijama djela domaće i svjetske horske literature.

Oznake: JUBILEJ
Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti