Kolumne

25. MAJA OBJAVLJEN NOVI BROJ GODIŠNJEG ČASOPISA ZA KNJIŽEVNOST I UMJETNOST „ALMANAH VI“!

25. MAJA OBJAVLJEN NOVI BROJ GODIŠNJEG ČASOPISA ZA KNJIŽEVNOST I UMJETNOST „ALMANAH VI“!

Pred nama je novi broj godišnjeg časopisa za književnost i umjetnost Almanah VI u izdanju udruženja umjetnika Planet Poezija iz Sarajeva. Almanah je objavljen 25. maja, na rođendan osnivača ovog udruženja, svestranog umjetnika Dine Porovića kojem je i posvećen.

Zamišljen kao časopis u kojem se promovira vrhunska savremena likovna i književna umjetnost, otvoren je za sve nezavisne stvaraoce i odmaknut od politike, te se njime nastoji promovirati duh zajedništva pjesnika i pisaca iz zemalja regije, ali i šire. Ovo je drugi put da je Almanah tematski posvećen jednom autoru, bosanskom književniku, pjesniku, kantautoru i crtaču Dini Poroviću, koji je preminuo u augustu 2019. godine. Podsjećamo da je Almanah II u cijelosti bio posvećen velikom bh. pjesniku Admiralu Mahiću. Stoga sadrži sjećanja, anegdote i crtice Porovićevih savremenika, među kojima su: slikar Safet Begić, kipar Adis Lukač, književnica Ljubica Ostojić, član grupe Divanhana Irfan Tahirović, enigmatičar Milan Vuković, frontmen mariborske grupe Nea i novinar Bojan Tomažič, plesačica Edita Čerče, pjesnik Ensar Bukarić, jazz saksofonist Hajrudin Pašalić, pjesnici iz Siska Siniša Matasović i Salih Kulović te brojni drugi prijatelji.

Cover Almanah 2019

I ovaj broj Almanaha obiluje vrhunskim književnim i likovnim radovima. Autor slike na naslovnici je čuveni bh. akademski slikar Dževdet Nikočević, a u časopisu su objavljena i dva portreta vrsnog akademskog slikara Mensura Porovića, uz mnoštvo fotogorafija koje svjedoče o poetskim okupljanjima i festivalima na kojima su nastupali članovi Udruženja ili manifestacijama u organizaciji Planeta Poezije. Također, čitaoci mogu uživati u probranim pjesmama šezdesetak autora iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, među kojima su: Dražen Katunarić, Jože Grabar Kos, Željko Perović, Sara Špelec, Cvetka Bevc, Lili Koci, Vladimir Vuković, Julijana Balaban, Goran Matić, Miloš Miloradov Šćepanović, Ksenija Kancijan, Ljubica Ostojić, Lidija Pavlović-Grgić, Naida Mujkić, Vesna Hlavaček, Rasim Pršte, Belma Glibić, Anita Marinec, Nihad Mešić River, Nejla Bihorac, Fatima Jamaković-Čorambegić, kao i svjetski poznat danski pjesnik iračkog porijekla Muniam Alfaker.

Toplo preporučujemo dvije pripovijetke. Prvu je napisao zenički satiričar Tončo Ivešić, dok je drugu napisao mladi autor Kerim Hadžić, koji piše o životu danas u Kini. Novi Almanah sadrži putopise o Pančevu, Počitelju i Maglaju, priloge o savremenim književnim festivalima u regiji, tri intervjua s poznatim književnicima Marijom Fekete-Sullivan, Milenom Rudež i Marijanom Grakalićem, koji je dobitnik Specijalne nagrade Planeta Poezije za doprinos razvoju kulturi za 2019. te, u rubrici ID, o nezavisnim udruženjima koja organiziraju poetske tribine u Mariboru, Varaždinu i Novom Sadu. U rubrici In memoriam, objavljena je pjesma i sjećanje na još jednog preminulog člana Planet Poezije. U pitanju je čuveni filmski radnik i profesor Ivica Pinjuh Bimba. Osim toga, tu su i prilozi o manifestacijama Planeta Poezije u minuloj godini: Admiralska poetska gerila, Dan državnosti bez patetike i Poetski doček Nove godine.

Dino Porović

Na kraju svakog Almanaha čitaocima je ponuđen izbor iz poezije poznatog savremenog pjesnika, a do sada je to bila poezija Admirala Mahića, Bisere Alikadić, Viktora Majića i Ljubice Ostojić. U ovom broju objavljen je izbor iz poezije Dine Porovića, u koji su ekskluzivno uvrštene još neobjavljene pjesme, ilustrirane crtežima ovog svestranog umjetnika. Zbog ograničenja u pogledu okupljanja, ove godine časopis je objavljen i virtuelno, kako bi bio dostupan svojim čitaocima u Danskoj, Švedskoj, Njemačkoj, Holandiji, Poljskoj, Italiji, Belgiji, Sjedinjenim Američkim Državama i svim zemljama regije, a u okviru tek pokrenute manifestacije planetaraca Dinovanje – prva klapa, koja će ubuduće biti održavana svakog 25. maja. Uredništvo Almanaha poziva sve ljubitelje književnosti i umjetnosti da besplatno snime časopis u svoj kompjuter i upoznaju se sa živom poetskom scenom Sarajeva i regije.

Emir Kovačević

May 27th, 2020

No comments