Search
Close this search box.

Galerija Collegium artisticum predstavlja digitalnu prezentaciju nagrađenih radova tradicionalne selektivne izložbe “COLLEGIUM ARTISTICUM” u periodu od 2016. – 2019. Godine!

JU „Bosanski kulturni centar KS“, Organizaciona jedinica Galerija Collegium artisticum, povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva, ove godine predstavlja digitalnu prezentaciju nagrađenih radova tradicionalne selektivne izložbe “COLLEGIUM ARTISTICUM” u periodu od 2016. – 2019. godine. Nažalost, s obzirom na novonastale okolnosti koje su vezane za proglašenje Pandemije, Galerija Collegium artisticum ove godine nije bila u mogućnosti adekvatno realizovati i prezentovati javnosti svoju tradicionalnu selektivnu izložbu  “COLLEGIUM ARTISTICUM” na uobičajen datum, ova izložba je odgođena do daljnjeg. Ipak, u skladu sa dostupnim arhivskim materijalom, uposlenici Galerije su se potrudili da naprave pregled, odnosno prezentaciju radova koji su na ovoj izložbi do sada nagrađeni tokom protekle četiri godine, od 2016. – 2019. godine.

Svoj jubilarni, 45. rođendan Galerija Collegium artisticum ove godine nažalost,  dočekuje zatvorenih vrata. Trenutno je u Galeriji postavljena izložba “Apokalipsa” eminentnog autora Džeke Hodžića, a naredna izložba prema planiranom programu je trebala biti tradicionalna kolektivna izložba članova tri bh udruženja pod nazivom „Collegium artisticum“, a povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva. Tradicionalna selektivna godišnja izložba “COLLEGIUM ARTISTICUM” predstavlja godišnju produkciju članova i članica: Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH), Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH) i  Asocijacije arhitekata u BiH  (AABiH). Ova kolektivna izložba posvećena Danu grada Sarajeva baštini tradiciju koja datira još od 1975. godine, kada je izložbom “Collegium artisticum 1975.“ otvoren sadašnji izložbeni prostor istoimene galerije.  Izložba “Collegium artisticum“ je vezana za značajan datum iz historije Sarajeva i ima neosporan dignitet kao centralna izložba, odnosno najveći i najposjećeniji godišnji likovni događaj u Bosni i Hercegovini. O tome govori i podatak da je svoja djela na ovoj izložbi 2019. godine predstavilo 160 umjetnika i arhitekata. Ovi radovi, koje je sabrala i pripremila Sanela Nuhanović, kustosica galerije Collegium artisticum, će u digitalnoj formi biti dostupni široj publici putem zvanične internet stranice i facebook stranice JU „Bosanski kulturni centar KS. Digitalnoj izložbi se može pristupiti putem sljedećeg linka: www.bkc.ba, dok je adresa stranice na društvenoj mreži facebook: Bosanski kulturni centar KS. Dizajner plakata za ovogodišnju izložbu “COLLEGIUM ARTISTICUM 2020.” je Miodrag Spasojević –Shtrika.

COLLEGIUM ARTISTICUM, tekovina stvaralačkih snova

naprednih sarajevskih i bosanskohercegovačkih umjetnika, osnovan 1939. godine dostojanstveno obnovljen o proslavi tridesete godišnjice slobode i pobjede 6. aprila 1975. godine.

Plakat CA 1975 dizajn Fuad Hadžihalilović

COLLEGIUM ARTISTICUM otvara vrata svim ljudima dobre volje, udružujući ljepotu i istinu, doprinosi pobjedi dobra nad zlom, humanizaciji čovjeka u samoupravnom socijalizmu.Ovdje se vatra stvaranja čovjeka za čovjeka neće ugasiti!

Ovaj natpis nekada je stajao na štafelaju pred ulazom u Umjetnički paviljon Collegium artisticum koji je svečano otvoren 6. aprila 1975. godine.

Plakat CA 2020 dizajn Miodrag Spasojevic – Shtrik

Nažalost, ove godine svoj 45. rođendan Galerija dočekuje zatvorenih vrata, iza kojih je još uvijek postavljena izložba pod nazivom “Apokalipsa“ autora Džeke Hodžića. Iako posljednjih godina radi u ekstremno teškim uslovima koji su posljedica nerješavanja inih nagomilanih problema (poplave, prokišnjavanje, devastacija i fizička oštećenja izložbenog i kancelarijskog prostora, dotrajalost opreme za rad, manjak uposlenika i stručnog, kvalifikovanog kadra, …), iako su opstanak Galerije i njena budućnost neizvjesni, zahvaljujući prevashodno svojim uposlenicima – Galerija prkosno preživljava i istrajava u svom radu, svojoj kulturno-umjetničkoj misiji i ne posustaje u svakodnevnoj borbi protiv vjetrenjača. Kontinuirana bogata i dinamična aktivnost galerije tokom posljednjih decenija obuhvata preko hiljadu izložbi i kulturnih događaja lokalnog, regionalnog i međunarodnog karaktera i značaja.

Plakat CA 2019 DIZAJ Miodrag Spsojević – Shtrik

Od 1975. godine konstanta u izlagačkom programu Galerije Collegium artisticum je istoimena zajednička izložba članova i članica tri umjetnička udruženja: Udruženja likovnih umjetnika BiH, Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH i Asocijacije arhitekata u BiH. Svake godine u aprilu publika je imala jedinstvenu priliku da u prostoru Galerije Collegium artisticum pogleda izložbu koja obuhvata širok dijapazon stvaralačkih promišljanja, istraživanja, stremljenja i dostignuća u sferama likovne i primijenjene umjetnosti, dizajna i arhitekture, djela iz oblasti grafičkog, produkt i modnog dizajna, scenografije, kostimografije, umjetničke fotografije, enterijera, keramike, ilustracije, umjetničke obrade metala, tekstila i drugih materijala, djela iz oblasti crteža, slikarstva, skulpture, grafike, instalacije, performansa, video umjetnosti, …

Plakat CA 2018 dizan Fuad Hadžihalilović

Nažalost, u ovoj situaciji koja nas je nenadano zadesila trenutno nismo u mogućnosti da ovogodišnju izložbu realizujemo i prezentujemo javnosti u planiranim terminima (njena realizacija je odgođena do daljnjeg), ali se ovom prilikom možemo prisjetiti nekih prethodnih godina i radova koji su nagrađeni na izložbi kojom Galerija u saradnji sa udruženjima obilježava i proslavlja Dan grada Sarajeva.

Svim građankama i građanima čestitamo 75. godišnjicu oslobođenja Grada Sarajeva sa iskrenom željom da zajedničkim naporima prevaziđemo ovu krizu u kojoj smo se zatekli i da se što prije sastanemo i družimo u Galeriji Collegium artisticum!

Oznake: ART
Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti