Search
Close this search box.

MANU DIBANGO, KAMERUNSKA DŽEZ-FUNK ZVIJEZDA PREMINUO OD KORONA VIRUSA U PARIZU!

Manu Dibango, kamerunski muzičar koji se proslavio spojem jazza, funka i tradicionalnih zapadnoafričkih stilova, umro je u od 86. godini života u pariškoj bolnici, nakon što je obolio od virusa Covid-19, prenosi Guardian.

Na njegovoj Facebook stranici objavljena je je sljedeća vijest: „Sahrana preminulog Dibanga održat će se u strogoj privatnosti, a komemoracija će biti organizovana kada to bude moguće.“

Dibango je rođen 1933. godine u Douali u Kamerunu. Pohađao je srednju školu u Francuskoj i počeo učiti instrumente: najprije klavir, zatim saksofon – po kojem je postao najpoznatiji – i vibrafon.

Preselio se u Bruxelles i obišao Europu sa Africa Jazzom pod vođstvom Josepha Kabasele, a vrijeme proveo u Kongu i Kamerunu prije nego što se vratio u Pariz 1965. godine.

1967. formira svoj prvi veliki band, stvarajući i razvijajući svoj muzički, inovativni i urbani stil. Učestvuje u nizu televizijskih programa pod nazivom Pulsations, čiji je producent Gésip Légitimus.

Manu Dibango

1992. snima Wakafriku, album najvećih afričkih hitova sa kremom afričkih umjetnika i međunarodnih muzičara. Album producira George Acogny i izvršni producent Philippe Poustis i isti je objavljen širom svijeta.

1997. godine u gradu koji je bio domaćin Saint-Calais stvara festival Soirs au Village, što je naslov jedne od njegovih pjesama). Ovaj festival održava se svake godine od tada.

2010. godine Manu Dibango dobija počasnu titulu viteza Legije časti, a 2013.  medalju “Grand Vermeil” grada Pariza.

Manu Dibango je kombinovao različite kosmopolitske stilove iz Afrike i Evrope u svoju fuziju, rezultirajući njegovim najvećim hitom, Soul Makossa, sjajnom saksofonskom linijom, prvobitno napisanom za nogometni turnir Afričkog kupa nacija 1972. godine.

Sarađivao je sa Hughom Masekelom, Felom Kutijem, Herbiejem Hancockom i mnogim drugim sjajnim muzičarima. Njegove pjesme su koristili i umjetnici poput: Busta Rhymes i Chemical Brothers. Brojni muzičari danas odaju počast sjajnom Dibangu, među njima je i Angelique Kidjo koja je na Twitteru poručila: “Vi ste originalni div afričke muzike i prekrasno ljudsko biće.”

Oznake: COVID 19
Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti