PORIN

JOSIPA LISAC I TOMISLAV UHLIK DOBITNICI PORINA ZA ŽIVOTNO DJELO!

JOSIPA LISAC I TOMISLAV UHLIK DOBITNICI PORINA ZA ŽIVOTNO DJELO!

Upravni odbor Porina dodjeljuje nagradu Porin za životno djelo onim umjetnicima koji su svojim radom, trudom i uspjehom znatno doprinijeli kulturi, ali i ostavili veliki trag u hrvatskoj muzičkoj sceni. Ove godine dobitnici su jedna od najvećih hrvatskih umjetnica Josipa Lisac i cijenjeni kompozitor i dirigent Tomislav Uhlik.

Oni su zbog svog umjetničkog izražaja i posebnog značaja za hrvatsku muziku nagrađeni najprestižnijom nagradom u zemlji, a statue Porina, ručno klesane od bračkog kamena, ovim istaknutim muzičarima bit će uručene na svečanoj dodjeli muzičke nagrade Porin.

Josipa Lisac hrvatska je muzička diva koja na sceni djeluje više od 50 godina. Naglašenog pjevačkog identiteta protkanog različitim muzičkim stilovima, posebna je po svojoj specifičnoj boji glasa koji seže od kontraalta do soprana, scenskoj pojavi kao i odličnim interpretacijskim sposobnostima. Muzičku karijeru započela je kada je imala samo deset godina u Dječjem zboru Radiotelevizije Zagreb, 1967. godine postala je pjevačica grupe O’Hara, a nedugo zatim i grupe Zlatni akordi. Na svom prvom festivalu u Opatiji, Josipa Lisac izaziva pravu senzaciju kod široke publike i najavljuje dolazak intrigantne i jedinstvene umjetnice koja će razviti svoj jedinstveni stil muzičkog izražavanja. Poznanstvo, prijateljstvo i ljubav sa popularnim rock’n’roll pjevačem i kompozitorom Karlom Metikošem potpuno zaokružuje njen muzički i životni put. Metikoševo iskustvo i snažna autorska osobnost uobličava Josipu Lisac kao jedinstvenu umjetnicu i ženu. Njihov prvi zajednički album “Dnevnik jedne ljubavi” iz 1973. godine do danas je jedan od najboljih konceptualnih rock ostvarenja, antologija hrvatske diskografije. Isti album dobitnik je Porina za antologijsko ostvarenje hrvatske muzike 2015. godine. Koncerte posvećene Karlu Metikošu Josipa je počela održavati godinu dana nakon njegove smrti, od 1992. godine, svakog 10. decembra, a upravo je za „Koncert u čast Karla Metikoša“ 1996. godine Josipa osvojila nagradu Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu. Dobitnica je čak 22 Porina u različitim kategorijama sa svojim saradnicima, a sada se ovoj velikoj kolekciji pridružuje i Porin za životno djelo.

Josipa Lisac i Tomislav Uhlik

Tomislav Uhlik hrvatski je kompozitor i dirigent koji iza sebe ima preko stotinu kompozicija napravljenih za različite ansamble. Karijeru je započeo kao muzički voditelj u Ansamblu narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado, a njegov rad je prepoznala i struka koja ga je nagradila brojnim nagradama. Dobitnik je tri nagrade Porin, onaj za najbolji album popularne duhovne muzike „Božić u svijetu“, zatim Porin za najbolju kompoziciju napisanu za solo ili manji sastav „Quartetto concertante“, te Porin za najbolju folklornu pjesmu „Dobar večer tomu stanu“. Kao dirigent djelovao je pretežno u Zagrebačkom gradskom pozorištu Komedija, u kojem je postavio niz operetnih premijera poput “Kneginje čardaša” i “Grofice Marice”. Gostovao je u HNK u Zagrebu i Osijeku, a povremeno je upravljao i Simfonijskim orkestrom HRT-a, te Simfonijskim puhačkim orkestrom Hrvatske vojske. Redovni je profesor za teorijske muzičke predmete na Odsjeku za muzičku kulturu Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Otvaranjem procedure prijava za nominacije službeno je započelo 27. izdanje Porina putem kojeg će muzička struka i ove godine nagraditi izvrsnost unutar domaćeg muzičkog stvaralaštva.

Prijave izdanja za ukupno 37 kategorija trajale su do 22. novembra, a odnose se na radove objavljene u 2019. godini zaključno sa 30.11.2019.

Za Porin se mogu prijavljivati i izdanja koja su objavljena digitalno, pod uslovom da je snimka u legalnoj distribuciji, te da zadovoljava minimalne profesionalne produkcijske standarde.  Uz diskografske kuće, snimke i izdanja i dalje mogu prijavljivati autori, izvođači, novinari i muzičke institucije, te svi zainteresirani građani Republike Hrvatske.

Emir Kovačević

January 28th, 2020

No comments