Search
Close this search box.

FLORY JAGODA DOBIJA SVOJE MJESTO U SARAJEVU STALNOM POSTAVKOM U ART KUĆI SEVDAHA!

Sarajevo će večeras biti bogatije za jednu posebnu stalnu postavku sefardske umjetnice Flory Jagode, a koja se desila u zajedničkom naporu nastojanju Muzeja Grada Sarajeva i Art Kuće Sevdaha, tako da se ova umjetnica na neki način vraća svojoj praiskonskoj domovini.

U svojoj dugoj muzičkoj karijeri Flory Jagode,  izdala je nekoliko albuma, kao što su: Memories of Sarajevo 1989, Kantikas Di Mi Nona (Songs of My Grandmother) 1989, La Nona Kanta (The Grandmother Sings) 1992, Arvoliko iz 2005.

Plakat poziv Flory Jagoda u Art Kući Sevdaha

Hanukkina pjesma “Ocho Kandelikas” (Osam malih svijetova) često se naziva “tradicionalnom sefardskom pjesmom”. To je jedna je od desetaka pjesama koje je Jagoda napisala i snimila, a proizašla je iz bogate muzičke tradicije i pjevala je na Ladinu, ili judeo-španjolskom, jeziku s kojim je odrastala kao dijete u Bosni. Nosila je taj jezik i muzičku tradiciju sa sobom u Sjedinjenim Državama, nakon što je Drugi svjetski rat uništio većinu njene obitelji i način života koji je živjela.

Flory Jagoda je bosansko-američka kantautorica i interpretatorica pjesama tradicionalne jevrejske muzičke baštine na zaboravljenom jeziku bosanskih Sefarda.  Rođena je 1925. godine u Sarajevu, svoje djetinjstvo je provela u Vlasenici, a drugi svjetski rat preživljava na Korčuli da bi se potom iselila u Sjedinjene Amereičke Države, gdje i danas živi i pjeva. Svoj život posvećuje očuvanju muzičke i lirske tradicije bosanskih Sefarda. Dio svojih pjesama naučila je od svoje nane, također pjeva i dječje uspavanke, pjesmice o prstima na ruci, žalobne romanse o napuštenom domu u španskoj domovini, pjesme u čast Hanuke, pjesme o opsadi Jeruzalema i brojne druge. Kultna je figura američke etno muzike, ali i kulturne scene. Snimila je niz albuma sa sefardskim narodnim pjesmama, te ponešto vlastitih kompozicija.

Njen glas se doima mladim i lijepim, a njeno pjevanje je neponovljivo i nemoguće ga je naučiti. To je manira u kojoj se na najoriginalniji način španske melodije stapaju s orjentalnim ali prepoznatljivim Balkanskim ritmovima.

Flory Jagoda

Zahvaljujući Muzeju Sarajeva Sefardska muzika i njena najznačajnija interpretatorka Flory Jagoda našli su svoje mjesto u Art kući sevdaha, tako će večeras u 19:00h Flory proslaviti svoj 96 rođendan.

Zahvaljujući Muzeju Sarajeva Sefardska muzika i njena najznačajnija interpretatorka Flory Jagoda našli su svoje mjesto u Art kući sevdaha.


U subotu 21.decembra u 19:00h Flory slavi 96 rođendan. “Veoma mi je drago da smo uspjeli da sve uradimo na vrijeme i Sarajlijama predstavimo našu sugrađanku sa njenom nezaboravnom pjesmom Adio Kerida”, napisao je na svom facebook profilu Eli Tauber istoričar i član jevrejske zajednice u BiH.

<
Oznake: SEFARD MUSIC
Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti