Sevdah

Divanhana u Istambulu održala koncert za pamćenje

Divanhana u Istambulu održala koncert za pamćenje

Popularni bosanskohercegovački bend Divanhana nastavlja puniti dvorane širom Evrope, a svoju uspješnu misiju prezentiranja i promocije sevdaha, kako u našoj zemlji tako i van njenih granica, nastavili su u subotu 22.10. u spektakularnom İş Sanat Kultur centru u Istanbulu.

 

Svojim pedesetim koncertom u sklopu aktuelne turneje “Zukva”, pred više od 1.000 posjetilaca, Divanhana je predstavila mnoge od svojih prepoznatljivih izvedbi kao što su “Crven fesić”, “Ko se ono brijegom šeće”, “Oj Safete, Sajo, Sarajlio”, a istanbulska publika je svaku narednu nagrađivala gromoglasnim aplauzom.

Pojavljivanjem poznate turske glumica i pjevačica Suzan Kardes na stage İş Sanat Kultur centru u Istanbulu desio se vrhunac večeri koja je zajednički sa Divanhanom izvela nekoliko poznatih sevdalinki kao i turskih tradicionalnih pjesama, te koncert krunisala izvedbom sevdalinke “Zvijezda tjera mjeseca”.

Trostruki bis, mnogo smijeha, suza i iskrenih emocija, svakako su pokazatelji da je ovo do sada najuspješniji koncert popularnog bosanskohercegovačkog benda održan u Turskoj.

Divanhana turneju nastavlja koncertima u Mikser Houseu u Beogradu 11., te u kultnom koncertnom klubu Fono u Budimpešti 12. Novembra.

 

Emir Kovačević

October 24th, 2016

No comments