Search
Close this search box.

MUZIČKA AKADEMIJA NAJAVLJUJE KONCERT „UMJETNICE MAS“ U POVODU 200. GODIŠNJICE ROĐENJA ČUVENE KOMPOZITORICE I PIJANISTICE CLARE SCHUMAN!

JU „Bosanski kulturni centar KS“ u okviru koncertne sezone klasične muzike najavljuje koncert povodom obilježavanja 200 godina od rođenja čuvene kompozitorice i pijanistice, Clare Schumann, a pod nazivom “Umjetnice MAS”, u saradnji sa Muzičkom akademijom Univerziteta u Sarajevu, koja ovim nastupom ujedno svečano otvara svoju koncertnu sezonu 2019/20.

Ono što je interesantno za ovaj koncert jeste to da je posvećen ženama umjetnicama. Na koncertu će profesorice i asistentice Muzičke akademije, u različitim kamernim sastavima, izvoditi djela svjetske i domaće muzičke literature kojima su autori žene. Publika će tako biti u prilici da čuje kako zvuče djela istaknutih  kompozitorica: Clare Schumann, Sofije Gubaiduline, Ursule Mamlok, Lere Auerbach, kao i djela naših mladih bh. kompozitorica Kaće Hadžifejzović i Hanan Hadžajlić.

Clara Schumann

Clara Schumann ( 13. rujna 1819. – 20. maja 1896.) bila je njemačka pijanistica, kompozitorka i učiteljica klavira. Smatrana je jednom od najuglednijih pijanista romantičarske epohe, kojom je utjecala na koncertnu karijeru u trajanju od 61 godinu. Promijenila je format i repertoar klavirskog recitala s prikaza virtuoznosti u programe ozbiljnih djela. Komponirala je solo djela za svoj instrument, klavirski koncert, komornu glazbu, zborske skladbe i pjesme.

Schumann je jedno od najslavnijih imena u kanonu klasične muzike – za većinu ljudi dočarava poetično i intenzivno djelo Roberta Schumanna, romantičarskog majstora.

Ali kad je Schumann u pitanju njegova supruga Clara, to bi nas ime trebalo podsjetiti na frustrirajući nedostatak prepoznavanja koje još uvijek pripisuju kompozitorke. Nije da je to ignorisala. Doista, Clara Schumann – čiji 200. rođendan dolazi 13. rujna – u svoje je vrijeme bila slavna pijanistica; muzika koju je napisala prepoznatljiv je dio narative muzičkog romantizma iz 19. stoljeća. Ali sve do danas, reference na Klaru rutinski su usredotočene na razmatranja o Robertovom životu i muzici – a da ne spominjemo tračeve nagađanja o njenoj vezi s Brahmsom, bliskim prijateljem para – na štetu njenih vlastitih kreativnih dostignuća.

Kako piše renomirani New York Times, Clara Shuman je turneju započela sa jedanaest godina, a kasnije je često svirala s violinistom Josefom Joachimom. Udala se za kompozitora Roberta Schumanna, a par je imao osmoro dece. Zajedno su ohrabrili Johannesa Brahmsa i održavali blisku vezu s njim. Bila je prva koja je izvela mnoga djela svog supruga i Brahmsa u javnosti. Počevši 1878. godine, bila je utjecajna pedagoginja na Konzervatorijum dr. Hoch u Frankfurtu, gdje je privukla međunarodne studente.

UMJETICE “MAS”

Na koncertu će nastupiti afirmirane bh. umjetnice: Azra Medić (klavir), Belma Alić (violončelo), Belma Šarančić – Nahodović (harmonika), YeonJu Jeong (violina), Alma Aganspahić (dirigent), Alma Dizdar (violina), Tamara Arsovski (violina), Lorena Milina (violina), Aida Deljkić (viola), Ilma Zulum (violina), Mirna Mlikota Dizdarević (flauta), Hanan Hadžajlić (flauta), Zerina Šabotić (klavir) i Emina Džanović (violina). Kao specijalna gošća koncerta, nastupit će solistica opere Narodnog pozorišta u Sarajevu, sopranistica Aida Čorbadžić, alumni MAS. Koncert koji nosi naziv “Umjetnice MAS”, bit će održan, u četvrtak, 14. 11. u 19:00, u JU BKC KS, a ulaz na koncert je slobodan.

Oznake: Koncert
Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti