“PIANOTRON”

“PIANOTRON” KOMBINACIJA RAZLIČITIH INSTRUMENATA SUTRA U LISINSKOM!

“PIANOTRON” KOMBINACIJA RAZLIČITIH INSTRUMENATA SUTRA U LISINSKOM!

Zvjezdan Ruždić, pijanist i kompozitor, peterostruki dobitnik prestižne diskografske nagrade Porin, sutra u dvorani Lisinski predstavlja svoj novi album pod nazivom Pianotron. Pianotron je jedinstveni projekat u svijetu, jer je on prvi na svijetu koji se odvažio prikazati doživljaje svoje zemlje i života u njoj na način baš kakva je i ona – posve posebna i unikatna.

Zvjezdan Ružić, pijanist i kompozitor, peterostruki je dobitnik prestižne diskografske nagrade Porin, te šesterostruki dobitnik strukovne nagrade “Status” u kategoriji “Jazz Klavir”, koju dodjeljuje Hrvatska glazbena unija. Uz brojne saradnje i osebujan diskografski opus koje je ostvario s eminentnim muzičarima hrvatske jazz, klasične te pop/rock scene, Zvjezdan je dosad snimio tri autorska albuma, od kojih su “The Knightingale Cabaret” i “Elfin Farewell” nagrađivani Porinom za najbolju jazz izvedbu, dok je njegov treći autorski album, a koji je prvu službenu promociju doživio u Shanghaiju – osvojio čak dva Porina; za najbolji jazz album, te za najbolju jazz izvedbu!

Pianotron je posljednji u nizu njegovih impresivnih projekata. Nastao je kao rezultat cjeloživotnog rada, odrastanja i traženja, kako na privatnom, tako i na muzičkom planu. Već se u samom imenu kriju instrumenti na kojima su stvorene skladbe posljednjeg albuma i prvog solo projekta: koncertni klavir i Mellotron. Dok su isti popularizirali Beatlesi, Ružić mu pristupa s neke potpuno druge, nove i inovativne strane. Iz dosad nečuvene kombinacije akustičnog klavira i jednog od prvih elektroničkih sintisajzera proizašle su izvedbe koje svojom pitkošću i jednostavnošću, unatoč tehničkoj kompleksnosti izvedbe, oduševljavaju publiku od onih najmlađih do najstarijih.


Inspiraciju Ružić pronalazi u hrvatskoj kulturi i krajolicima, te svoje doživljaje spretno opisuje svojim notama kako bi svatko ko ih čuje osjetio i dušu zemlje, naroda i melosa u kojemu je odrastao i koji ga je svakako značajno oblikovao u ono ko i što on danas jest.

U projektu Pianotron u svijetu nema sličnoga, jer je on prvi na svijetu koji se odvažio prikazati doživljaje svoje zemlje i života u njoj na način baš kakva je i ona – posve posebna i unikatna.

On pronalazi način da nešto kompleksno pretvori u nešto što je za slušanje izuzetno pitko te da nešto nezamislivo lijepo, kao što je Hrvatska i hrvatska kultura, prikaže na dosad nezamisliv način zahvaljujući odvažnom pristupu u kombiniranju instrumenata.

Emir Kovačević

November 7th, 2019

No comments