Search
Close this search box.

BUNDESJAZZORCHESTAR (BUJAZZO), JAZZ ORKESTAR MLADIH SAVEZNE REPUBLIKE NJEMAČKE NASTUPA U SARAJEVU 13.10.2019. U BREW IMPERIAL SOCIETY (BIS)!

Goethe-Institut BiH zajedno sa Njemačkim vijećem muzike (DMR) premijerno organizuje concert Bundesjazzorchestera (BuJazzo), jazz orkestar mladih Savezne Republike Njemačke. Koncert će se održati 13. oktobra od 19.00 sati u prostorijama Brew Imperial Society (bivši kino Imperijal). 22 mladih muzičarki i muzičara nastupiće sa programom „A Tribute to Kenny Clarke-Francy Boland Big Band“ pod rukovodstom gospodina Jiggs Whigham-a, nekadašnjeg prvog tromboniste i soliste legendarnog Big Banda Glenn Miller-a, Stan Kenton-a i Kurt Edelhagen-a.

Jiggs Whigham (rođen 1943. godine) je međunarodni trombonist, bandleader i učitelj. Bio je solist i prvi trombonist u Glenn Miller Orkestru pod rukovodstvom Ray McKinley-a i solo trombonist u legendarnom big bandu Kurta Edelhagen-a. 1965. godine dolazi u Njemačku i postaje solist jazz orkestra Edelhagen-a.

Jiggs Whigham

Tokom svoje dugogodišnje karijere Jiggs Whigham je dirigovao mnogim prestižnim orkestrima irom svijeta, kao što su: BBC Big Band, RIAS-Bigband iz Berlina i Plesni Orkestar javnog emitera pokrajine Nordrheinwestfalena (West Deutscher Rundfunk). Još uvijek radi kao umjetnički direktor i dirigent za BuJazzo i Jazz Orkestra iz Berlina, kao i za Jazz Orkestar mladih u pokrajini Brandenburg. Pored toga, Whigham je tražen kao međunarodni solist u različitim orkestrima i kao gostujući profesor na obrazovanim institucijama u cijelom svijetu. S druge strane, BuJazzo je projekat Njemačkog vijeća muzike (DMR), glavnog saveza za muziku u Njemačkoj. Ovaj savez zastupa interese od oko 14 milliona muzičara i stoji pod pokroviteljstvom Predsjednika Njemačke Frank-Walter Steinmeier-a.

Maloj turneji koja vodi ovaj orkestar kroz Albaniju i Crnu Goru, zadnja stanica biće u Sarajevu gdje BuJazzo dobija podršku Sarajevo Big Banda, koji će otvoriti koncert u Imperialu. Sarajevski Big Band i BuJazzo će na ovom koncertu razmjeniti muzičare koji će solirati i nastupati kao dio duvačke sekcije sa numerama oba Big Banda.

Partneri koncerta su Jazz Fest Sarajevo, Muzička Akademija Sarajevo, Sarajevo Big Band, Imperial Brew Society i Jazzbina. Medijski pokrovitelj je Radio Sarajevo. Ulaz na koncert je besplatan.

Pored koncerta, Jiggs Whigham će zajedno sa trubačkom sekcijom orkestra mladih iz Njemačke održati radionicu i masterclass 14. oktobra od 10 do 13 sati u prostorijama Muzičke Akademije Sarajevo.

Osim ovog pojedinačni solisti, instrumentalisti i vokalisti BuJazzo Orkestra učestvovaće na Jam Session-u u klubu „Jazzbina Sarajevo“ 14. oktobra od 21.30h uz pratnju jazz sastava Sarajevo Jazz Guerilla. Ulaz na ovaj događaj je također besplatan.

Oznake: BuJazzo
Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti