Search
Close this search box.

OKONČAN JAZZ FESTIVAL KUMANOVO UZ ODLIČAN NASTUP ADNAN TESKEREDŽIĆ TRIA, KOJI USKORO NAJAVLJUJU SVOJ NOVI ALBUM!

Jazz Festival Kumanovo je festival koji je osnovao Institut za nauku, umjetnost, kulturu i sport Makedonije na čelu sa Filipom Stevanovskim i Marijanom Stevanovskim i postoji već 3 godine sa redom. U pitanju je festival koji ima tradiciju internacionalnog festivala, a održava se u septembru mjesecu.

Za ove tri godine koliko festival postoji, ugostio je goste iz Makedonije, Grčke, Srbije, SAD-a, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Kosova i drugih zemalja. Svaki bend koji je nastupio biran je sa velikim poštovanjem prema njihovoj muzici.

Photo By Maja Pamona Krstevska jazz Festival Kumaovo – Filip Stevanovski

Ovogodišnji festival se održao 20. i 21. septembra u Centru za kulturu Trajko Prokopiev u Kumanovu. Posjećenost je bila velika, i publika je mogla nuživati u brojnim koncertima.

Prve večeri su nastupali Macedonian Dixieland Jazz Orchestra koji ne nastupa često u našem regionu, a radi se o veoma zanimljivom i originalnom sastavu za slušanje i gledanje. Pored njih, nastupili su Thanos Stavridis Trio iz Grčke. U pitanju je veoma popularni harmonikaš koji je sa svojom muzikom i zvucima etno jazza oduševio publiku.

Druge večeri nastupio je Vasko Atanasovski trio iz Slovenije, saksafonista koji radi dobru jazz muziku gdje trio (sax – flauta, bubnjeve i gitara) bez bas gitare daje veoma interesantni prizvuk.

Photo By Maja Pmona Krstevska- Adnan Teskeredžić Trio

Festival je zatvorio ADNAN TESKEREDZIC TRIO & guests izvrsnim nastupom kojim su promovirali svoj novi album za makedonsku publiku. Taj savremeni prizvuk jazz muzike je impresionirao publiku koja ih je vraćala na bis dva puta.

Adnan Teskeredžić nam escluzivno ua DertMusic dao izjavu podjelio je svoje pmpresije:

Photo By Maja Pmona Krstevska Adnan Teskeredžić

“Pripala nam je ta čast da našim nastupom zatvorimo ovogodišnji Kumanovo Jazz Festival koji je trajao dva dana.

Ovaj put na bini pored Lordana Muzaferije (electric bass) i Kenana Glavinića (electric piano), pridružili su nam se još i Mirza Frljak (saxophones), Aleks Petkovski (caval), te fenomenalni Filip Stevanovski (trombone), koji je i jedan od glavnih organizatora Festivala.

Reakcije publike su zaista bile izvanredne, a o samoj organizaciji Festivala imamo samo riječi hvale, zaista je sve bilo na vrhunskom nivou, posebno ako govorimo o audio i video produkciji. 

Na ovom nastupu smo predstavili naš album “Putovanja”, koji mozete naručiti putem Facebook page-a “Adnan Teskeredzic Trio”.

Ono što želimo reći ekskluzivno za “‘DertMusic portal”, jeste da uskoro ulazimo u studio i krećemo sa snimanjem našeg trećeg albuma.

Organizatori već sada najavljuju početak priprema za novi Jazz Festival i nove goste, kao i saradnju sa drugim Jazz Festivalima regiona.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti