Search
Close this search box.

“NIBET FEST“ TRADICIONALNI ZVUCI ZURLE I GOČA PONOVO SU ODJEKIVALI BAŠČOM PAŠINE DŽAMIJE U PRIZRENU!

Po peti put za  redom 28. i 29. avgusta je u Prizrenu  održan festival „Nibet Fest“ u organizaciji NVO “Katedra slobodnog uma”. Festival je kao i ranijih godina okupio sastave, autore i bendove koji se bave uobličavanjem autohtone tradicionalne kosovske, ali i muzike sa prostora Balkana.

Gradskim trgom su odjekivali zvuci tradicionalne muzike na zurli i goču, i za samo par minuta okupio se veliki broj ljudi koji su uživali, fotografisali i snimali muzičke tajfe. Njihova atraktivna nošnja i snažan zvuk instrumenata izazvali su veliku pažnju.  Prizren tako iz godine u godinu dobiva novi imidž i biva poželjna turistička destinacija.

Ervin Vujić Photografy Nibet Fest 2019 Prizren

Tema ovogodišnjeg fetivala je bila “Razglednice Prizrena uz Nibet muziku”. Tajfe (orkestri) su svirali na nekoliko značajnih turističkih i historijskih dijelova grada Šadrvana, Starog Mosta, bašte Sinan Pašine Džamije, Prizrenseke Lige, Keja, Kaljaje (stare tvrđave).

Ervin Vujić Photografy Luan Berisha

Muzika i performansi Nibet muzičara su privukli pažnju kako domaćih tako i stranih turista koji su ove muzičare uporedili sa blues muzičarima. Od poznatijih majstora nibet muzike nastupali su Sejfedin Sefa Kryezu i Luan Berisha.

Ervin Vujić PhotografySejfdin Sefa Kryezu & Luan Berisha

Najveće uzbuđenje je izazvao muzički performans u bašči Sinan Pašine Džamije u centru grada. Zvuk zurle se uklopio u drevne građevine i vratio nas u neka druga vriemena u kojima je bilo više mira i duhovnosti.

Povodom festivala Masar Šašivari je sa nama podijelio svoje impresije:

“Ove godine smo izmijenili koncepciju festivala na taj način da nam je pozornica bila putujuća. Ideja je bila da Nibet muziku približimo građanima i turistima u starom dijelu grada.  Gledajući izraz lica prilikom performansa muzičara primijetili smo radost kod ljudi, a to je bio i naš cilj. 

Ervin Vujić Photografy – Masar Šašivari

Želja nam je da ovu radost podijelimo i sa drugim ljudima u regionu tj. da muziku Nibeta predstavimo na nekom od festivala u regionu i Evropi.

 Ako se nešto dijeli sa drugima onda je njegova vrijednost veća”, zaključio je Šašivari.

Ervin Vujić Photografy Nibet Fest 2019 Prizren

Inače, Prizren je grad koji ima najveći broj festivala različitih sadržaja na Kosovu. Težeći da svoju kulturu prilagode zapadnom profilu i postojećim mustrama, kulturni predstavnici stidljivo afirmišu svoju kulturu.  Nibet Fest, iako skromno podržan, predstavlja jedinstvenu kulturno turističku ponudu grada.

Oznake: NIBET FEST
Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti