Search
Close this search box.

GENERACIJSKO STABLO IMAMOVIĆA NA IZLOŽBI U SKLOPU FESTIVALA 53. “MEĐUNARODNE SMOTRE FOLKLORA ZAGREB”!

U sklopu 53. međunarodne smotra folklora u Zagrebu, proteklog utorka svoj solistički koncert, nakon dužeg vremena održao je Damir Imamović i time uljepšao ljetnu pozornicu ovog festivala.

Međunarodna smotra folklora u Zagrebu, 53. po redu, okupila je brojne izvođače i udruženja koji svojom blizinom i kulturnom ponudom mogu doprinijeti vidljivosti tog područja u međunarodnim okvirima, kroz različite festivalske priredbe i popratne programe, izložbe, radionice i tribine.

Samir C. K. Phohotografy

Na koncertu je Damir izveo mnoge numere sa svojih albuma, uključujući i posljednji album “Dvojka”.

Oduševljena zagrebačka publika tu večer istinski je užiala, atmosfera na koncertu je bila sjajna, što je sa nama podijelio i Damir koji je za DertMusic izjavio:

“Nakon svih ovih godina i koncerata u Zagrebu, ovo mi je zapravo prvi koncert da sam solo na sceni u ovom prelijepom gradu. Klovićevi dvori su magično mjesto. Iznenađenje je da je organizator Međunarodni festival folklora koji je se otvara prema novim stvarima u tradicionalnoj muzici. Volio bih da tim putem krenu i naši folklorni festivali.

Samir C. K. Photografy

U okviru festivala organiziriana je i izložba ‘Nematerijalna kulturna baština BiH’ i sevdah je predstavljen kroz moj rad, i ovim koncertom, ali i kroz jedan dio izložbe pod nazivom “Sevdalinka u tri generacije porodice Imamović”.

Samir C. K. Photografy

Damir Imamović jedan je od najznačajnijih izvođača sevdaha danas i čovjek koji je u tradicionalnu muziku Bosne i Hercegovine unio jedan novi umjetnički duh. Njegova pojava na muzičkoj sceni 2005. godine proizvela je novi val interesa za sevdah, ali i inovativno viđenje ove forme. Nazivali su ga ‘revolucionarem sevdaha’ (sevdalinkas.com), ‘novim pravcem u sevdahu’, pa čak i ‘kraljem sevdaha’ (The Huffington post).

Samir C. K. Photografy

Nakon održanog koncerta u Zagrebu, Damir će ovog ljeta imati još nastupa od kojih izdvaja premijeru saradnje s Vasilom Hadžimanovim na festivalu Zeman u Novom Pazaru, koji će se održati 15. avgusta.

Oznake: SOLO KONCERT
Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti