Search
Close this search box.

ANSAMBL “CORONA” U TRADICIONALNOM PROGRAMU POD NAZIVOM “SARAJEVO EVROPSKI JERUSALEM” U SKLOPU BAŠČARŠIJSKIH NOĆI!

U sklopu Festivala Baščaršijske noći, u ponedjeljak, 08. 07. u 20 sati, u atriju JU BKC KS biće održan tradicionalni program pod nazivom Sefardska noć „Sarajevo evropski Jerusalem“.

Ovo je trinaesta godina od kako građani Sarajeva, ali i mnogobrojni turisti mogu pratiti ovaj program u okviru Festivala, a ove godine nastupaju: Ženski vokalni ansambl „Corona“, te specijalna gošća, primadona bh glumišta, Šefika Korkut – Šunje. Scenarista i voditelj je Eli Tauber. Program se organizuje u saradnji sa Udruženjem za očuvanje jevrejske kulture i tradicije “Hagada”.

Sefardska noć je pokušaj da se sačuvaju kultura i tradicija Jevreja u Sarajevu, te da se promovira i predstavi kao svojevrsna turistička ponuda. Na manifestaciji će biti prezentovana pojedina jela iz bogate sefardske kuhinje, od kojih su neka skoro zaboravljena. Posjetioci će imati priliku i da poslušaju bosanske sevdalinke koje se pjevaju na ladino jeziku bosanskih Sefarda. Postoji i priča, poznata do današnjih dana, kako su Jevreji Sefardi, zaljubivši se u Sarajevo, u kojem su pronašli svoj novi dom, prozvali Sarajvo “Mali Jerusalem”, ili na ladinu: “Jerušalajim cika”. Danas, se sa ponosom kaže da je Sarajevo “evropski Jerusalem”.

Ženski vokalni ansambl Corona osnovao je augusta 1992. godine Slobodan Bodo Kovačević, kao sekciju Akademskog kulturnog centra Univerziteta u Sarajevu- Seljo.
Ansambl je tada nosio ime Sarajevske pahulje, po simbolu XIV zimskih olimpijskih igara. Tokom agresije na BiH održale su više od 80 koncerata za djecu opkoljenog Sarajeva. Ime Sarajevske pahulje mijenja u Corona 1997. godine.

Ansambl Corona

Na svojim brojnim putovanjima po region i Evropi,  ansambl je privlačio pažnju svojim a capella višeglasnim pjevanjem savremenih obrada tradicionalnih pjesama sa prostora Balkana.

2006. godine su na međunarodnom takmičenju horova Zlatna vila u Prijedoru (BiH) osvojile nagradu za najbolje izvođenje djela starog majstora, a na međunarodnom takmičenju horova Seghizzi u Goriziji (Italija) 2013. godine, gdje  su se takmičile u pet kategorija, osvojile su tri bronzane i jednu zlatnu medalju.

Ansambl od 1997. godine vodi Tijana Vignjević, akademska dirigentica. Članice ansambla Corona danas su: Darja Softić- Kadenić, Esma Sulejmanagić, Ajla Smajlović, Dunja Kazić, Vanesa Poturović, Adelita Kadić, Anida Isanović i Tijana Vignjević. 

Podsjetit ćemo Ansambl Corona je svoj prvi digitalni album objavila u januaru ove godine, sa 13 pjesama sa područja Balkana, a koje su snimljene u periodu 2015 – 2017. godine. Izdavač ovog albuma je izdavačka kuća Gramafon, producent je Edin Zubčević, ton-majstor Eric Bajramović, mastering je radio Vlado Džihan u Milkshop Studiju, a dizajn Ajna Zlatar, a isti možete pronaći na online platformi Deezer.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti