Search
Close this search box.

LJUBLJANA SPREMNA ZA JUBILARNI JAZZ FESTIVAL KOJI ĆE SE ODRŽATI U PERIODU 18.-22. JUNI!

Povodom jubilarnog 60. Jazz festivala Ljubljana koji će se održati od 18. do 22.juna, ljubljansko “Delo” najavljuje sadržaje koji će pratiti ovaj veliki muzički spektakl.

Programski direktori festivala Bogdan Benigar i Edin Zubčević sa zadovoljstvom su najavili bogati program 60. Jazz festivala Ljubljana, koji će se održati od 18. do 22. juna.

“Moram reći da je moja posebna prilika da predstavim program ovog festivala na njegovoj šezdesetoj godišnjici. Kada sam prije deset godina preuzeo vođenje ovog festivala, nisam mislio da ću biti prisutan i na ovoj godišnjici, iako smo već tada imali tihi, neformalni dogovor sa Johnom Zornom da ćemo se ponovo sresti za deset godina”, rekao je ovom prilikom Benigar.

Festival ima pet programskih setova, koji će se održati na šest mjesta u Cankarjevom domu i obližnjem parku, s početkom u klubu Gromka na Metelkovoj i završnim koncertima u Križankama.

Pored samih koncerata, festival će pratiti brojna kulturna i filmska dešavanja. Tako je u galeriji u predvorju Ljubljanske banke na Trgu Republike otvorena izložba najboljih plakata Jazz festivala u Ljubljani. 17. juna festival će imati izložbu fotografija Žige Koritnika, jednog od najpriznatijih muzičkih fotografa na svijetu. Na otvaranju izložbe Cloud 9 nastupiće Mats Gustafsson. U okviru pratećih manifestacija održaće se brojna predavanja, filmski programi, dečiji program i tradicionalni jazz bazar koji će se održati posljednjeg dana. Na dan festivala, francuski glumac i reditelj Mathieu Amalric predstavit će dva dokumentarna filma o Johnu Zornu, jedan u Kinodvoru, a drugi u Kosovelovoj dvorani Cankarjevog doma. Program za djecu organizirat će se u subotu na posebnom koncertu jedinstvenih slovenačkih muzičara Boštjana Gombača i Zlatka Kaučiča.

Bogdan Beniger i Edin Zubčević na press konferenciji predstvili program 60. Jazz festivala Ljubljana

Glavni događaj festivala bit će maratonska predstava Johna Zorna Bagatellesa 19. juna, koja će uključivati ​​četrnaest koncerata četrnaest izvanrednih ansambala u Gallusovoj dvorani. Za festivalsku publiku, Zorn će donirati i besplatan ekskluzivni orguljaški recital pun improvizacija – Hermetički organ.

Edin Zubčević, programski direktor festivala je ovom prilikom kazao da festival ima privilegiju da ima čak četrnaest ansambala, koji će nastupiti u dva dijela. Oni će ugostiti najbolje jazz muzičare iz New York Downtow-a. John Zorn će predstaviti Bagatelles, knjigu muzičkih djela koja je napisao 2015. godine. Sastoji se od 300 pjesama, od kojih će samo neke biti izvedene. Ovo će biti poseban događaj, jer je ova muzika dostupna samo uživo, jer još nije snimljena i nije dozvoljeno snimanje. Kompozicije su pisane u različitim stilovima, a izvođači su čujni i instrumentalno raznovrsni. Zvučni spektakl otvoriće Zorn sa klasičnom kompozicijom grupe Masada, a završiće ga grupa Asmodeus našeg dobrog poznanika, gitarista Marco Ribot u režiji Zorna. U subotu, 22. Juna, festival će zatvoriti popularni bend Snarky Puppy, koji isprepliće jazz, rock i funk, nakon čega slijedi domaća ekliptika.

Donosimo program 60. Jazz festivala Ljubljana:

Torek, 18. juni:

Big Band RTV Slovenija in slovenski solisti iz New Yorka; Linhartova dvorana CD oh 18.30h;

John Zorn Hermetic Organ; Gallusova dvorana CD od 21. h.

Sreda, 19. juni:

Mats Gustafsson & Ken Vandermark, Park pred CD od 17. h;

John Zorn Bagatelles maraton, Gallusova dvorana CD od 19. h.

Četrtek, 20. juni:

Joëlle Léandre solo; Štihova dvorana CD od 18. h;

Kaja Draksler Octet; Klub CD od 19. h;

Kukushai; Park pred CD ob 21.30;

Nubya Garcia; Klub CD od 22.30h.

Petek, 21. juni:

Drago Ivanuša: La Bête Humaine; Linhartova dvorana CD od 18. h;

Made to Break; The Rite of Trio; Klub CD od 22.20 h.

Subota, 22. juni:

Fish in Oil; Park pred CD od 19. h; Ecliptic, Snarky Puppy; Križanke od 21. h.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti