Search
Close this search box.

MAJA MILINKOVIĆ SOLISTIČKIM KONCERTOM 6. JUNA U LISABONU PROMOVIŠE SVOJ NOVI ALBUM „FADOLINKA“!

Bosanskohercegovačka interpretatorka fada i sevdaha Maja Milinković izdaje novi album pod nazivom “Fadolinka”. Album za portugalsko tržište izlazi 25. maja, u izdanju portugalske izdavačke kuće Sevenmuses musicbooks, a početkom juna u izdanju Muzičke Produkcije BHRT za područje Bosne i Hercegovine.

Na albumu se nalazi 12 kompozicija fada i sevdalinke, od kojih 5 originalnih fado kompozicija u Majinom autorstvu od kojih je jedna  već predstavljena javnosti u sklopu najave albume pod nazivom “Não há fado sem saudade/Nema fada bez čežnje, četiri sevdalinke, i dva fada iz repertoara Amálie Rodrigues, od kojih je jedna prevedena na naš jezik.  Uz emotivnu i filigranu vokalnu interpretaciju na koju nas je Maja već navikla i zvuke portugalske gitare, album “Fadolinka” je multikulturalni projekat koji spaja dvije muzičke tradicije i gurmanski album za ljubitelje istinskih univerzalnih vrijednosti koje nikada ne stare.

Novim albumom, Maja Milinković nas poziva da putujemo između Portugala i Bosne i Hercegovine, interpretirajući izvorne i tradicionalne teme muzičkih žanrova kojima povezujemo dvije zemlje i njihovo kulturno nasljeđe, dvije muzike: fado iz Portgala i sevdah kao autentičnog bosanskohercegovačkog muzičkog izražaja.

Maja Milinković

Album je sniman u Sarajevu i u Portugalu, i na njemu suradjuju muzičari iz Sarajeva i Portugala: Pedro Amendoeira, Luis Coelho, Duarte Nunes i Bojan Dizdarević. Maja će promovirati album solističkim koncertom u dvorani Camões Auditorium u Lisabonu, 6 juna, 11 oktobra u Portu, a  za Bosnu i Hercegovinu najavljuje koncerte u Julu i Avgustu. Na ovim koncertima ćemo imati priliku prepoznati portugalsku dušu, u filigranskom tumačenju i karizmatičnom glasu ove vrsne interpretorice fada.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti