Search
Close this search box.

BOŠNJAČKI INSTITUT: ALMA SUBAŠIĆ I ZANIN BERBIĆ U VEČERI SEVDAHA „SARAJEVO, PJESMOM OPJEVANO“!

U Bošnjačkom institutu zadužbine Adil Zulfikarpašića, a uz pomoć Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu već tradicionalno se održavaju večeri sevdalinke. Tako je sinoć održan koncert pod nazivom „Sarajevo, pjesmom opjevano“, a čiji su protagonisti bili mladi interpretatori sevdaha Alma Subašić, Zanin Berbić i Damir Galijašević koji ih je pratio na harmonici.

Ovi mladi, ali već etablirani izvođači sevdalinki: Alma Subašić i Zanin Berbić priredili su nam jednu prelijepu večer sevdaha prošetavši sokacima Sarajeva i interpretirajući sevdalinke koje su opjevale šeher na najljepši način, a svojim melanholičnim glasovima su upravo dočarali svu ljepotu grada na rijekama Bosne i Miljacke.

Nakon otpjevane prve numere „Prosu mjesec po igmanu zrake“ Zanin Berbić se obratio prisutnima te rekao:

„Poštovani prisutni, u ime Bošnjačkog instituta i Muzičke Akademije u Sarajevu, u ime mojih kolega, a i u svoje ime srdačno vam zahvaljujem što ste ovdje zbog nas i zbog Sarajeva. Kada su me pitali zašto baš sad koncert sa pjesmom Sarajevu, zašto ne 6. aprila?  Ja sam rekao da mi Sarajevo volimo čitavu godinu, ne samo 6. aprila, te dodao, osnovao ga je Isa beg Ishaković, a utemeljio Gazi Husref-beg svojim vakufima. Sarajevo je imalo burnu historiju, kao što ima i naša Bosna i slušat ćete večeras pjesme o Sarajevu i iz Sarajeva, i prepoznat ćete Sarajevo kroz bosansku pjesmu. Mi večeras pjevamo našem glavnom gradu Bosne i Hercegovine, pjevamo o gradu gazija, i pjevamo jer smo ponosni što živimo u šeher Sarajevu“.

Zanin Berbić je sazlija interpretator gradske tadicijske pjesme sevdalinke. Rođen je 1996. godine u Gradačcu. A odrastao je u Tarevcima kod Modriće. Trenutno je student Muzičke kademije u Sarajevu na odsjeku za muzikologiju. Pjevanjem se aktivno bavi od 2003. godine.

Zanin  je poznat sarajevskoj publici gdje često nastupa, i pjeva izvorne sevdalinke, takoje sinoć otpjevao između ostalih „Vratnik pjeva, nikad ne tuguje“, „Divno Sarajevo, Ilidža te krasi“, i mnoge druge.

Sarajevo je beli inspiracija kako za stare interpretatore, tako i za mlade kad ovako o njemu lijepo zbore, kad se osjeti svaki damar dok se izustuje ovako lijepa besjeda o šeheru. Palili su ga, ali i rušili oni koji su ga mrzili, ali su ga pjesmom gradili i sa merakom branili oni koji su ga voljeli. Čudni su vakti mahale i čaršiju dešavali, ali uvijek iznova šeher lijep ko kad djevojče sa Bistrika slazi i za njom cijeli grad uzdiše.

Oduševljena publika u Bošnjačkom Institutu

Otpjevavši „Sjajna zvijezdo, gdje si sinoć sjala“, kroz pjesmu se upitala Alma Subašić, jedna od najmlađih interpretatorki sevadaha ikada koja je do sada predstavljala bosanskohercegovačku kulturu i tradiciju kroz izvođenje sevdalinki širom svijeta.

„Hvala vam puno što šte nas počastili svojim dolaskom, mnogo mi znači, i naravno dragim kolegama. Velika mi je čast i zadovoljstvo što pjevam zajedno sa Damirom i Zaninom, mi već duže vrijeme nastupamo zajedno, i postali smo tokom cijelog ovog procesa veliki prijatelji. Drago mi je da mogu biti okružena dragim ljudima na sceni. Nadam se da ćete uživati i pjevati sa nama, a posebnu zahvalnost moram iskazati našoj kraljici sevdaha, našoj Hanki Paldum, koja je večeras došla da nas podrži.

A zatim su se redale sevdalinke u Alminoj izvedbi  „Teško meni jadnoj, u Sarj'vu sama“, Kad ja pođoh na Bentbašu“ i mnoge druge. Program su obilježili i dueti „Sarajčice hajdemo, bona hajdemo“ kao i „Oj djevojko, džidžo moja“.

Bitno je napomenuti da su na ovom koncertu prisustvovali sevdalije iz starije generacije kao što su Sejo Pitić i Hanka Paldum, koji su dali veliku podršku ovim mladim etabliranim izvođaćima sevdaliki.

Mnogobrojna publika u prelijepom ambijentu Bošnjačkog instituta je istinski uživala u predivnim interpretacijama sevdalinki posvećenih Sarajevu, te se svi iskreno radujemo novim druženjima sa ovim sjajnim umjetnicima.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti