Search
Close this search box.

AMIRA MEDUNJANIN ODRŽALA SPEKTAKULARNI KONCERT U ZETRI, SARAJEVO UŽIVALO U SEVDAHU!

Nakon 5 godina  Amira Medunjanin je sinoć u olimpijskoj dvorani Zetra održala spektakularni koncert u pratnji sjajnog TrondheimSolistene orkestra.

Svjedočili smo jednoj čarobnoj sevdah priči. Krcata olimpijska dvorana i sarajevska publika sa nestrpljenjem su iščekivali prve taktove i glas koji istinski odiše emocijom i melanholijom.

Koncert je svojim prisustvom uveličao diplomatski hor u Bosni Hercegovini koji je došao na poziv ambasadorice Slovenije u našoj zemlji.

Sam početak koncerta je najavio je da će ova večer biti nešto posebna, što se zove dimenzija više kada je riječ o Amirinom opusu i prezentaciji ukupne tradicionalne muzičke baštine.

Upravo tako, otvarajući koncertnu večer otpjevala je dvije predivne numere i to „Sve ptičice zapjevale“ i „Snijeg pade na behar na voće“, a onda se obratila dupke punoj Zetri: „Ja sam spremila govor koji sam zaboravila, za početak pet punih godina nisam pjevala u kući“.

Ovom prilikom Amira je predstavila svoju muzičku pratnju koji su pored Trondheim Solistene orkestra činili: Bojan Zulfikarpašić na klaviru, Ante Gelo i Boško Jović na akustičnim gitarama, te Zvonimir Šestak na kontrabasu.

A posebnu zahvalnost Amira je uputila švicarskom novinaru Martinu Bornu koji je 1984. godine izvještavao sa zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, a koji je maksuz za ovu priliku došao.

„Oj maglica“, „Eleno kerko“, „Grana od bora“, „Moj dilbere“ su pjesme koje je u nastavku koncertne večeri Amira izvela mameći aplauze i ovacije za nesvakidašnje izvedbe i orkestriranje ovog norveškog orkestra.

Šta je to sevdah zapitala se Amira i obratila na engleskom jeziku i te rekla:

„Sevdah je pjesma moje domovine Bosne i Hercegovine. To je pjesma koju prenosi najdublju emociju, pjesma je to o ljubavi, ljubomori, čežnji. To je tradicija koja postoji u Bosni više od 500 godina i na koju smo jako ponosni, i želim da dio te emocije iz Sarajeva ponesete svojoj kući“.

Photo by Muhamed Pašalić Amira Medunjanin – “Što te nema”

Amira Medunjanin se pjesmom prisjetila legendarnih muzičara iz Bosne i Hercegovine koji više nisu sa nama, ali kojih se rado sjećamo kroz njihove nezaboravne pjesme koje su ostavile velikog traga na starim ali i novim genercijama. Tako je Amira otpjevala pjesmu „Što te nema“ kao omaž našoj Jadranki Stojaković, te „Dušo moja“ našeg Kemala Montena, i time izazvala posebnu emociju kod publike.

Koncert je sve vrijeme odisao promocijom Amirinog posljednjeg muzičkog nosača zvuka Ascending, ali su se na koncertu mogle čuti i pjesme sa njenih prethodnih albuma.

Posebnu pažnji na koncertu su izazvali dueti koje je ona izvela sa poznatim imenima muzičke, glumačke i novinarske scene regiona.

Tako su se na bini smjenivali Boško Jović uz čiju je pratnju izvela pjesmu „Ah što ćemo ljubav kriti“, te Nikola Kojo koji je maestralno izveo numeru „Idi, idi, nesanice“ iz kultnog filma „Ivkova slava“.

Sa Dinom Šaranom, frontmenom benda Letu štuke Amira je ekskluzivno otpjevala „Karanfil se na put sprema“ koju je nekad na početku svoje karijere sa njim otpjevala u četiri zida. Za ovu priliku su je izveli premijerno i originalno uz mnogo emocija.

Kao šlag na tortu ove večeri, Amira je pozvala poznatog novinara, publicistu Borisa Dežulovića koji je sjedio na parteru i pridružio joj se na sceni. Tom prilikom je Amira u šali rekla:

„Ja bih sada pošto smo imali ove lijepe dječake, da se onako u veselju raziđemo „Tihe noći moje zlato spava“ to je jako tužna pjesma, ja bih voljela da mi dođe na binu čovjek koji je tu inkognito lafo, ja znam da je on tu, da otpjevamo jednu dalmatinsku koju on pravo mrzi, ja sam rekla ja ću ga zvati, a on mi je rekao ti si luda … dvorana je prasnula u smjeh … Nemam pojma gdje se nalazi, ali ako ne izađe ja ću doći do njega, ti ćeš brže ja imam štikle od šesnaest cenata“., A zatim je Dežulović izašao na binu i otpjevali su navedenu pjesmu.

Photo by Muhamed Pašalić – Sarajevska publika uživala u sevdahu

Za sami kraj koncerta Amiri su se pridružili Kojo, Šaran i Boris koji su zajedno otpjevali još jedanput pjesmu „Idi, idi, nesanice“ i time ovu sarajevsku sevdah priču okončali na najljepši mogući način.

Ovu godinu Amira završava koncertima u sklopu promocije novog albuma „Ascending“, i to koncertom 09.decembra u Pragu, te 14.decembra u Novom Sadu.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti