Search
Close this search box.

ZVJEZDAN RUŽIĆ ODAO POČAST ŽRTVAMA UBISTAVA U SRBIJI

Zvjezdan Ružić i Harlem Gospel Choira iz New Yorka na sebi svojstven način odali su počast nedavno nastradalim u masovnim ubistvima u Srbiji. Kompozicija je inicijalno nastala još 2020. godine nakon policijske brutalnosti u Americi. Zvjezdan Ružić je shrvan vijestima iz Srbije snimio ovu pjesmu u novom aranžmanu, u još jednom duboko proživljenom saosjećanju i povezanosti koja ne treba niti priznaje granice.

Iako živimo u vremenu u kojem je umjetna inteligencija jedan od najfrekventnijih izraza na dnevnoj razini, nijedan algoritam niti sistem neće moći zamijeniti ljudsko saosjećanje niti graditi duboku vezu čovjeka sa čovjekom. Na sve češće seizmičko podrhtavanje humanosti osobito su osjetljivi umjetnici, koji i u najpotresnijim trenucima pronalaze inspiraciju koja mora, poput vode, pronaći svoj put. Upravo je takva saradnja koja se dogodila između Zvjezdana Ružića i Harlem Gospel Choira iz New Yorka. 

Who Taught You That?

Skladbu sam napisao 2020. godine, kaže autor, šokiran policijskom brutalnošću kojom je u Americi ubijen George Floyd. Svjedočiti trenutku kada osoba umire govoreći ‘Ne mogu disati’ dok mu policajac ni krivom ni dužnom koljenom gazi vrat, biti svjestan da to nije film, nego trenutak stvarnosti koja se dogodila doslovno pred očima cijeloga svijeta za mene je bilo duboko potresno iskustvo. Ako je tako u Americi, pred kamerama, što li je tek na onim mjestima na kojima kamere nisu uključene, pomislio sam. I shvatio sam koliko se malo o tome priča i koliko malo i sam o tome razmišljam. Gledao sam tu morbidnu scenu na ekranu, a note na klaviru i suze krenule su teći u istom času. ’Who Taught You That?’ (Tko te to naučio?je bilo pitanje koje sam tada htio postaviti tom policajcu, koje bih postavio svakome tko ima potrebu drugoj osobi nanijeti bol.

Harlem Gospel Choira – New Yorka

U tim prostorima potresenosti čovjeka i svijeta i trenucima kada se rađala jedna kompozicija, Zvjezdan se prisjetio svoga boravka u New Yorku i gospel muzike koja zna istodobno slaviti i oplakivati, donoseći duboko duhovno iskustvo. Pozvao je na saradnju proslavljeni Harlem Gospel Choir koji je prepoznao poziv da zajedno sa njim prenese svijetu ovu važnu poruku. 

Snimanje pjesme

Izvedba i snimanje je bilo vrlo izazovno, jer u dionici zbora nije bilo teksta.

Everyone had to produce the notes from the heart, expressing emotions ranging from shock to fear, and finally to hope, both visually and vocally.  I think the result is very powerful.  It was an honour to be on this recording.  Harlem Gospel Choir

Za video je zaslužan dvojac Impala Studija, dok audio postprodukciju potpisuje Luka Jenuš.

I baš to predstavlja možda ključni trenutak Zvjezdanovog umjetničkog stvaranja – način na koji on izražava ono što čovjeka uistinu ostavlja bez riječi. O izdaji ideala slobode i demokracije, o bacanju u blato ideje o jednakosti. O krajnjoj ljudskoj brutalnosti koja uzima pravo ugasiti tuđi život. Njegova izvedba jako je dirnula članove zbora: The United States is averaging one mass shooting per week. The music of Who Taught You That expresses perfectly the deep concern that we all feel, izjavili su članovi Harlem Gospel Choira.

Zvjezdan Ružić

O pjesmi

Pjesma je opet progovorila u meni, kaže umjetnik, u ovim neviđenim tragedijama koje su potresle Srbiju, ali i sve nas. Ne mogu ni zamisliti koliku patnju prolaze obitelji razorene ovom najgorom noćnom morom svakoga roditelja. Pitanje „Tko te to naučio?”, nikada nije bilo relevantnije. Tko te naučio mrziti? Tko te naučio da imaš pravo ugasiti drugi život? Tko te naučio pucati? To su pitanja koja neprekidno ponavljam. A na njih ne znam odgovor i mogu opet odgovoriti samo – glazbom.

Numeru Who Taught You That  Zvjezdan Ružić je shrvan vijestima iz Srbije snimio u novom aranžmanu, u još jednom duboko proživljenom saosjećanju i povezanosti koja ne treba niti priznaje granice.

Njome odajem počast anđelima koji su tog kobnog jutra 3.5. i te kobne noći 4.5. zauvijek prestali disati, dok su u vapaju odbrojavali posljednje trenutke svojih mladih života. Njome molim i za druge razorene živote koji, udaljeni od stvarnih vrijednosti žive laž virtualne realnosti. Njome izražavam svoju nadu u povratak humanosti. U povratak međusobne povezanosti. Jer, najvažnije od svega što jesmo i onoga što nitko umjesto nas ne može biti je biti čovjek. I malome čovjeku koji raste pored nas biti stvarni oslonac i sigurno utočište, kazao je Zvjezdan Ružić.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti