ZADUŽBINA MILAN MLADENOVIĆ RASPISALA JE KONKURS POD SLOGANOM „PRIJAVI SVOJU STVAR“!

Zadužbina Milana Mladenovića raspisala je konkurs za nagradu „Milan Mladenović 2022“.  Pravo da konkurišu za nagradu imaju autori i izvođači iz svih zemalja bivše Jugoslavije, sa pjesmom sa tekstom na nekom od jezika koji se govore na teritoriji bivših jugoslovenskih republika, uključujući i jezike manjina.

Potrebno je naglasiti da jedan izvođač, autor ili grupa autora može prijaviti samo jednu pjesmu na konkurs za Nagradu.

Nagrada Milan Mladenović je ustanovljena sa ciljem da podstiče muzičko stvaralaštvo koje odlikuju vrijednosti svоjstvene Milanovoj umjetničkoj zaostavštini, a dodjeljuje se za najbolju pjesmu sa prostora bivše Jugoslavije na svečanosti 21. septembra – na dan Milanovog rođenja.

Podsjetimo se, tokom nemira u bivšoj Jugoslaviji početkom devedesetih, koji su prethodili raspadu zemlje, Milan se odlučno svrstao među umjetnike koji nisu mogli mirno da gledaju na ono što se događalo. Januara 1992. snimljen je singl sa numerom “Slušaj ’vamo”, čiji je refren glasio “Mir, brate, mir“. Uradila ga je neformalna super-grupa Rimtutituki kojoj je Milan, zahvaljujući svom otvorenom i javnom antiratnom stavu, prirodno pripadao. Pjesma je obilno korišćena u antiratnoj kampanji: između ostalog, Rimtutituki je u Beogradu nastupio na kamionu koji je kružio ulicama, kao i na uličnom antiratnom koncertu 22. aprila 1992. Ljeta 1992. održana su i dva koncerta u Beču i Austriji.

O pobjedničkoj pjesmi ove godine odlučuje regionalni žiri u sastavu Mile Kekin (Hrvatska), Sonja Lončar (Srbija), Matjaž Manček (Slovenija), Edo Plovanić (Hrvatska) i Dragiša Uskoković Ćima (Srbija). Stručni žiri će prvo odabrati 12 finalista koji će biti objavljeni na promotivnoj kompilaciji u produkciji Zadužbine Milana Mladenovića, a dobitnici ovogodišnjeg priznanja biće nagrađeni i novčano. Nagrada iznosi 3.000 eura.

Pored prijavnog formulara, na web stranici zadužbine je dostupna i kompletna dokumentacija koja se tiče uslova konkursa i pravila o dodeljivanju nagrade.

Prijave mogu podnositi autori, izvođači ili izdavači putem formulara dostupnog na internet stranici Zadužbine – milanmladenovic.com Pod sloganom ,,Prijavi svoju stvar” konkurs je otvoren od 01.05. do 31.05.2022.

Oznake: KONKURS
Podijelite:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Podijelite

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Povezane novosti