UKRAJINSKI MUZIČARI OBJAVILI ALBUM #StandwithUkraine KAO SVOJEVRSNI OTPOR UMJETNIKA NA AGRESIJU!

Ukrajinski umjetnici muzičari iz zemlje ali i cijelog svijeta ujedinili su svoju umjetničku energiju i spojili je u zajednički krik protiv agresije na njihovu domovinu snimivši album kompilaciju petnaest kompozicija različitih žanrova nazvavši ga simboličkim imenom #StandwithUkraine sa ciljem prikupljanja sredstava za humanitarne svrhe.

Album Compilation of music #StandwithUkraine – objavljen je 4. marta od strane ukrajinskih umjetnika. Svi prihodi od ovog albuma idu u dobrotvorne svrhe da bi podržali civile u Ukrajini u vidu humanitarne pomoći.

“Bio je to šesti dan punog rata u mojoj domovini Ukrajini – najveće evropske države, 14 sati vožnje od holandske granice. Moja šesta noć sa trosatnim spavanjem, moje šesto jutro, koje počinje porukom u porodičnom razgovoru “Živi smo. Preživjeli smo noć. “Moj dobar prijatelj i kolega Michel Banabila pozvao me je da me pita da li želim sarađivati s njim u sastavljanju muzičkog albuma, iz kojeg bi sav prihod išao za potrebe civila koji stoje snažno i štite svoju domovinu Ukrajinu.”

Maryana Golovchenko

“Rekla sam da, i odmah sam se obratila mojim prijateljima ukrajinskim muzičarima. Za tri dana sam pozvala svoje prijatelje koji borave širom svijeta: Ukrajina, Holandija, Njemačka, Španija, Švicarska, Sjedinjene Države, Poljska, kao i iz mnogih drugih zemalja širom svijeta. Moramo odmah djelovati, odlučili smo. Stojimo zajedno i ovo je ono što nas čini moćnim. Ljekari liječe, kuhari kuhaju, automehaničari popravljaju automobile, vojnici brane domovinu svojim tijelimai hrabrošću, umjetnici koriste svoju umjetnost da govore, progovaraju svojim umjetničkim bilom – svako ima svoju ulogu u životu i ratu”, poručila je Maryana Golovchenko, naglasivši: Stojimo zajedno!

Maryana je odrasla u porodici koja govori ruski u centru Kijeva. Njen otac je muzičar, ali ne profesionalni, u stvari on je po struci fizičar, ali je u muzici tražio utočište. a tokom studentskih dana dodatno je zarađivao kao basista. Od svog ranog djetinjstva ljubav prema muzici naslijedila je od svog oca, te je kao djevojčica bila članica čuvenog dječijeg hora “Ščedrik” u Kijevu.

Albumna Bandcamp StandWithUkraine

Svoj profesionalni put ka muzici nastavila je studijem na muzičkoj akademiji gdje je svirala saksofon i postala profesionalni jazz muzičar. Kao i mnogi mladi ljudi u potrazi za sobom, otisnula se u svijet u Holandiju. Maryana je magistrirala kulturno preduzetništvo na Univerzitetu Erazmus i počela da radi kao menadžer mnogih kulturnih festivala. Od ove godine radi marketing za Gaudeamus.

Nastavljajući svoj svojevrsni apel, također je rekla da je ova kompilacija-album spoj raznih žanrova – od jazza, tradicionalnog ukrajinskog muzičkog izražaja, fuzije, do elektronike, pa sve do savremene klasične muzike, ujedno ovo je mix svih žanrova i umjetničkih pravaca. „Ovo je moja Ukrajina: šarena, talentovana, jaka, duboka, zabavna, puna nade, puna ljubavi”, kazala je Maryana Golovchenko u emotivnom obraćanju cijelom svijetu spašavajući ukrajinsko dostojanstvo umjetnošću.

Na kreaciji albuma učestvovali su: Anna Lee, Maxim Shalygin , Maksym Berezhnyuk, The Doox , Ilja Alabuzhev, Maarten Vvos, Michel Banabila, Eugene Pugachev, SonCe trio , Pau Sola Masafrets, Ala Zagaykevych, Heinali , Fima Chupakhin, Dennis Adu, Katherine Zyabluk , Maria Oliynyk, Ulijana Horbachevska, Olexandra Sorokopud.

Podijelite:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Podijelite

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Povezane novosti