Search
Close this search box.

U2 HIT ‘DON’T DREAM IT’S OVER’ NA SPHERE SHOW 2024

Nakon šestosedmične pauze, U2 nastavlja svoju turneju na Las Vegas Sphere seriji koncerata a povratak je krenuo sa prvom live izvedbom klasika Crowded House iz 1986. “Don't Dream It's Over”. Pjesma je posvećena frontmenu benda Nilu Finu, Timu Finu, njegovom bratu i dugogodišnjem kreativnom saradniku, te njihovoj majci Meri.

Crowded House je u protekle četiri decenije ponudio mnoge hitove na top listama u Evropi, Australiji i njihovom rodnom Novom Zelandu, ali “Don't Dream It's Over” je jedna od njihovih rijetkih pjesama koja je ostavila veliki uspjeh u Americi. To je jedina pjesma koju danas možete čuti na klasičnom rock radiju. „Postoje dva načina da se na to gleda“, rekao je Neil Finn za Rolling Stone 2021. „Očigledno je da postoji neka frustracija jer znam da sam proizveo mnogo onoga što smatram zaista kvalitetnim radom tokom godina. Kada postoji toliko interesovanje za jednu pesmu, ponekad poželim da kažem: „Hej, pogledaj ovamo”.

O samoj pjesmi Bono kaže: “Sloboda je riječ o kojoj se bavimo. Svakako se bacam na to…ali to je riječ da se vjerovatno svi mi u ovoj zgradi najčvršće držimo večeras…Rock'n'roll je zvuk slobode. Oslobođenje. Politički, seksualno, duhovno: Sloboda. I to je sve što sam htio da kažem o tome šta se trenutno dešava u svijetu. Držimo se toga vrlo čvrsto. Ne dozvoli nikome da ti to oduzme’.”

Nastavio je: „Ali ja se ne zadržavam na tome. Zapravo sam zahvalan što je ta pjesma učinila ono što je imala. Čini se posebno… Mislim da je imati pjesmu koja je do sada putovala divna stvar. Druga stvar na kojoj sam zaista zahvalan je što mi se pjesma još uvijek sviđa. Mislim da postoje ljudi koji su u nezgodnoj poziciji da im nova pjesma koju su napisali postane ujedno i najpoznatija pjesma. Pomalo se brinem za ljude u tom smislu. Barem sam ponosan na tu pjesmu.”

U2 su također odsvirali svoju B-stranu “The Sweetest Thing” iz 1987. prvi put od 2017. u emisiji Sphere. Pjesma je postala pomalo nevjerovatan hit za njih 1998. godine kada su objavili njenu modificiranu verziju na svom kompilacijskom albumu The Best of 1980–1990.

Bend nastavlja Sphere turneju u subotu naveče, 4. februara, pri čemu će dio njihova koncerta biti emitovan uživo na dodjeli Grammy nagrada. Turmeja benda u Las Vegasu završava se 2. marta, kada će Phishu predati ključeve Sphere.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti