Search
Close this search box.

U SKLOPU FESTIVALA “BAŠČARŠIJSKE NOĆI“ “VIDIKOVAC FEST”

U sklopu 26. „Baščaršijskih noći“, 02. i 03.jula na platou iznad Trebevićke žičare od 19:30 održati će se Vidikovac Fest, uz učešće brojnih bandova i izvođača.

Tokom proteklih 25 godina festivala „Baščaršijske noći“ mnoštvo posjetitelja imalo je priliku da prati brojne programe koji su uključivali: klasičnu, pop, rock, jazz, etno i sevdah muziku, nastupe folklornih ansambala, te različite muzičko-scenske programe za djecu.

Ovogodišnji Festival «Baščaršijske noći» građanima Sarajeva, gostima i stranim posjetiocima će se tokom jula predstaviti izvođači iz velikog broja zemalja, na različitim renomiranim i historijskim lokacijama u Sarajevu, ali i širom Bosne i Hercegovine. Biće održano 27 programa na kojima će učestvovati izvođači i umjetnici iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, S. Makedonije, Njemačke,  Irana, Kanade i Turske.

Festival Baščaršijske noći ove godine obilježava 26 godina svog poslijeratnog postojanja.  “Baščaršijske noći” su se održavale i prije rata – agresije na Sarajevo i BiH, ali sporadično, od slučaja do slučaja. Bila je to, u stvari,”Baščaršijska noć” tokom koje se održavalo između 15 i 20 raznovrsnih kulturnih programa na različitim prostorima širom Općine Stari Grad. Osnove “Baščaršijskih noći” postavljene su 1988. i 1989. godine. Tada je Sejfudin Tanović (1926. – 1999.) filmski reditelj, pisac, kulturni radnik i iznad svega, zaljubljenik u Sarajevo i BiH, zajedno sa nekolicinom entuzijasta, ponovo pokrenuo “Baščašijske noći”. Od 1995. godine osmišljen je i pokrenut koncept međunarodnog Festivala koji traje mjesec dana od 1. do 31. jula, a programi se dešavaju na prepoznatljivim lokacijama širom Sarajeva.

Između ostalih u okviru ovogodišnjih Baščaršijskih noći biće održana premijera predstave Ljetopis o kralju Tvrtku u režiji Dine Mustafića i u produkciji JU “Bosanski kulturni centar KS” i UG „Scena“.

Predstava će imati svoja tri izvođenja u Sarajevu. Premijera i prva repriza bit će održane u Velikoj dvorani JU BKC KS 07. i 08. jula, dok će 27. jula ovaj pozorišni spektakl biti izveden na Vracama, na simboličnom mjestu, na Memorijalnom kompleksu Spomen-park Vraca.

Predstava koja govori o velikoj personi naše historije, Kralju Tvrtku, bit će izvedena 13. jula i u Srebreniku, u ambijentalnom prostoru Starog grada (Gradina), u jednoj od najočuvanijih srednjevjekovnih tvrđava u BiH, domu bosanskog bana Stjepana Kotromanića, sve do njegove smrti, te 15. Jula u Tuzli, na Kompleksu Panonskih jezera. Predstava je rađena po istoimenom historijskom romanu Jasmina Imamovića.  Pozorišni spektakl bavi se životom velikog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića i dramski je prikaz ove velike historijske ličnosti BiH i Balkana. Akcent dramske predstave je na unutrašnjim odnosima njegovog porodičnog i društvenog okruženja u kojem je živio i djelovao. Predstava je istovremeno i melodrama o privatnom životu Kralja Tvrtka.

Pozorišna predstava “Kralj Tvrtko”

Novi sadržaj u okviru ovogodišnjih Baščaršijskih noći je „Vidikovac Fest“ koji će biti održan na Trebeviću i u okviru kojeg će se 02. jula predstaviti grupe: Srklet, Foxy Head, Almas, Zoster i Zabranjeno Pušenje, dok će 3. jula nastupiti Stereo Banana, Elemental, Skroz i Brkovi. Ulaz na koncerte će biti besplatan, a na samu lokaciju na kojoj će se odvijati programi dolazit će se Sarajevskom žičarom, tako da će posjetioci kupovinom redovne ulaznice za žičaru, ujedno moći besplatno da prisustvuju i cjelodnevnim koncertnim programima.

Plakat “Baščaršijske Noći”

U okviru saradnje između gradova Istanbula i Sarajeva bit će organizovan  umjetnički projekat pod nazivom  „Bus festival projekat“ u okviru kojeg će iz Istanbula krenuti autobus sa grupom Kolektif Istanbul. U okviru ovog programa Grupa Kolektif Istanbul (Turska) će održati svoj koncert u atriju BKC-a 16. jula. Njihova muzika sadrži elemente tradicionalne plesne folk muzike sa prostora Balkana, a nastupali su širom svijeta,  između ostalog i na poznatom Monterux jazz festivalu.

I ove godine će u okviru Baščaršijskih noći biti održano nekoliko tradicionalnih programskih cjelina.

Tako će program pod nazivom Sefardska noć biti održan u atriju JU BKC KS, 17. jula. Program organizuje Udruženje Hagada, a scenarista i voditelj je Eli Tauber. Tokom večeri biće održan koncert najljepših sefardskih romansi u neponovljivom izvođenju vokalnog soliste Vladimira Mićkovića, uz klavirsku pratnju Gabrijela Prusine.

Press konfererncija predstavljanje programa

Još jedan tradicionalni program pod nazivom Veče Muzeja Sarajeva – Da se ne zaboravi „Odškrinimo kapidžike mahalskih kuća” bit će održan 23. 07. u prelijepom ambijentu avlije Svrzine kuće. Tekst i scenario potpisuje Amra Madžarević. Moderator i koscenarist će biti Emina – Minka Muftić, dramska umjetnica.

Maja Milinković, kantautorica koja izvodi fado i sevdah muziku nastupit će 24. jula u Velikoj dvorani JU BKC KS. Za ovaj koncert ulaznice će se prodavati preko sistema Kupikatru.ba u JU BKC KS.

Svečano zatvaranje Festivala će biti na Centralnoj pozornici Vijećnice 31. 07. u 21 sat, koncertom Simfonijskog orkestra Mostar, koji će u čast 60-te godišnjice od osnivanja legendarne grupe Indexi izvesti neke od bezvremenskih hitova ove grupe. Aranžmane za 17 najpoznatijih pjesama Indexa potpisuje mostarski dirigent, klavirist i aranžer Damir Bunoza, koji će i dirigovati Orkestrom od 34 muzičara. U okviru Orkestra na sceni će nastupiti i Tribute-band, rock-sastav Simfonijskog orkestra Mostar. Vokalni solisti na koncertu će biti: Antonija Batinić, Selma Droce, Oliver Bevanda, Josip Drinovac i Nenad Tomičić.

Bitno je istaknuti da će ulaz na sve programe, osim za predstavu „Ljetopis o kralju Tvrtku“ i za koncert Maje Milinković  biti slobodan.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti