Search
Close this search box.

U FINIŠU 2023. / “MUZIKA NA ŽICI” ODRŽANA U SARAJEVU

Na samom kraju godine iza nas, a nakon nekoliko godina odsustva iz sarajevskog muzičkog života, Udruženje “Musica ad Hominem” vratilo se na scenu realiziravši novo izdanje projekta “Muzika na žici” u punom kapacitetu, kroz mnoštvo događaja i aktivnosti.

Internacionalni projekt “Muzika na žici”, u vremenu kontinuiranog djelovanja i umrežavanja umjetnika iz cijelog svijeta postepeno je prerastao iz festivalske u “nomadsku” manifestaciju koja se održava u Francuskoj, Sloveniji i Hrvatskoj. Raznolike programske sadržaje, upriličene od 22. do 30. decembra 2023. godine, objedinila je tematska nit “Emocija”, a isti su uključili masterclass za mlade violiniste, koncerte, razgovore, te radionicu i predstavu za djecu.

Višednevni masterclass “Sistem-Muzika na žici” rezultirao je koncertom “Violino virtuoso” na kojem su 22. decembra u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman” uz klavirsku pratnju eminentnih pijanistica Kanae Endo i Meire Smailović nastupili mladi violinisti. Ovom prilikom predstavili su se Alexandre Poloujadoff-Cohen (Vijetnam/Francuska), Anna Maria Alexander (Ukrajina/Francuska), Mateo Bojanić, Aida Rešidbegović i Farah Sijarić (BiH), Tara Bregant i Mate Bestek (Slovenija), Jakov Sekula (Hrvatska). Mladim muzičarima koji prave svoje prve profesionalne korake, pridružila se Eva Šulić (Hrvatska) jedna od najprepoznatljivijih violinistica mlađe generacije.


Dan kasnije, 23. decembra, na istom mjestu upriličen je koncert pod nazivom “Emocije 1”. Prvi dio programa posvećen je djelima priznatog bosanskohercegovačkog kompozitora Avde Smailovića, koja su izvele Meira Smailović (klavir) i Violeta Smailović Huart. Njegov umjetnički ideal “musica ad hominem” (muzika za čovjeka) ideja  je vodilja i manifestacije “Muzika na žici”, pa su Eva Šulić (violina), Wladimir Kossjanenko (viola), Lidija Paulin (violončelo) i Aleksandar Serdar (klavir) u tom duhu izveli ostatak repertoara koji su činila i djela D. Scarlattija, L. van Beethovena, F. Schuberta, J. Halvorsena.

U srijedu. 27. decembra, u Domu Oružanih snaga BiH održan je koncert “Brahms i prijatelji” kao posveta prijateljstvu i isprepletenim umjetničkim putevima i opusima kompozitora Johannesa Brahmsa i Roberta i Clare Schumann. Nesvakidašnje muzičko iskustvo omogućili su pijanisti Sergio de Simone (Italija), Kanae Endo (Francuska/Japan) i Ilan Huart (Francuska), violinistica Violeta Smailović-Huart (BiH/Francuska) i violončelistica Lidija Paulin (BiH).

Višegodišnje djelovanje manifestacije “Muzika na žici” uključuje i angažiranost na polju infrastrukturnog razvoja bosanskohercegovačke muzičke pedagogije i afirmacije violinista koji prave svoje umjetničke korake, bilo da je riječ o direktnoj edukaciji mladih muzičara i muzičarki ili upoznavanjem najmlađe publike sa umijećem muziciranja na žici, u želji da od najmlađeg doba stiču navike posjećivanja umjetničkih događaja.

U skladu s tim, na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu, 27. decembra upriličen je novogodišnji sadržaj za djecu. U okviru programa “Osmijeh uz jutarnju šetnju”, nazvanog po kompoziciji Avde Smailovića, muzičari Sarajevske filharmonije  na zabavan i pristupačan način predstavili su djeci niz emocija koje “muzika na žici” može da pruži, dok su muzičku predstavu “Mala magična violina” priredile mlade violinistice iz Slovenije, Italije i Francuske koje su shodno jezičkoj barijeri na verbalnom nivou, sviranjem ostvarile komunikaciju i prisutne proveli kroz svijet muzike.

Za učenike i studente muzike, 22. i 23. decembra na Muzičkoj akademiji UNSA, priređena su predavanja i prezentacije priznatih umjetnika i pedagoga kao što su Violeta Smailović-Huart (Predavanje: “Sve što u notama ne piše”), Aleksandar Serdar (Sloboda pokreta na sceni uz prezentaciju knjige “Umetnost interpretacije”) i Wladimir Kossjanenko (Predavanje “Vibrato/tehnički i(li) umjetnički izraz”).

Završni događaji ovogodišnjeg izdanja Muzike na žici održani su u Ateljeu Figure. U fokusu programa održanog 28. decembra bila je emocija, kao esencija umjetnosti. U koncertnom dijelu događaja, Violeta Smailović-Huart (violina), Kanae Endo (klavir), Sergio de Simone (klavir), Lana Kunčič (violina) i Katinka Tidmarsh (violina), nastojali su da zvukom instrumenta uspostave “direktnu liniju” do duše slušalaca. Kolizija ove suptilne konekcije na individualnom/emotivnom nivou s jedne, i globalnih tehnoloških inovacija sa svim pozitivnim i zastražujućim dometima umjetne inteligencije s druge, bili su u fokusu razgovora “Boje zvuka, riječi i prostora” u kojem su učestvovali Josip Pejaković, Ališer Sijarić, Senadin Musabegović, Damir Dizdarević, Ilan Huart i Violeta Smailović-Huart. 

U subotu, 30. decembra, održan je program “Tu i sada: Violeta”. Uz dio programa koncipiranog kao svojevrsni presjek umjetničkog rada Violete Smailović-Huart, uz emitovanje dokumentarnog filma reditelja Nedžada Begovića, posvećenog netipičnoj biografiji ove eminentne violinistice, ovogodišnje izdanje Muzike na žici zaokruženo je u prazničnom duhu nastupom solista Lorene Miline (violina), Ilana Huarta (violina), Kanae Endo (klavir) i Sergia de Simonea (klavir), te kvarteta Smailović-Huart (violina), Anamarije Marić (violina), Sanje Manov (viola) i Lidije Paulin (violončelo).

“Muzika na žici”, u svom povratku korijenima, realizirana je u organizaciji Udruženja “Musica Ad Hominem”,  uz podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, Muzičke akademije UNSA, Srednje muzičke škole Sarajevo, Italijanske ambasade u Sarajevu i Logosofta

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti