Search
Close this search box.

“The Dark Side Of The Moon” SLAVI POLA STOLJEĆA!

Legendarni album Pink Floyda iz 1973. godine “The Dark Side Of The Moon” doživjet će novo, luksuzno reizdanje box seta koje će svjetlo dana ugledati u Velikoj Britaniji 24. marta 2023, tačno na pedesetu godišnjicu svog prvog izdanja.

Naime, 24. marta, CD i prvo izdanje vinila The Dark Side Of The Moon – Live At Wembley Empire Pool, London, 1974. će biti objavljeni nezavisno od box seta. Prvobitno je ovaj vinil snimljen u novembru 1974. kao dio zimske turneje benda i ovo je prvi put da će biti dostupan kao samostalni album, sa umjetničkim djelom na kojem se nalazi originalna obrada iz 1973. godine koju je nacrtao George Hardie.

Kao poseban poklon Fnovima Pink Floyda dolazi reizdanje albuma koje će bit propraćeno objavljivanjem knjige “Thames & Hudson Pink Floyd – The Dark Side Of The Moon: 50th Anniversary” koja će sadržavati neobjavljivane fotografije benda u bekstejdžu i na bini tokom turneja  od 1972. do 1975. godine. Publikacija će sadržavati 129 crno-bijelih fotografija, a otkrit će i vizualni koncept kultnog albuma. Iako još nije bilo zvaničnog saopštenja benda, na web stranici  izdavača “Thames And Hudson” jasno je naznačeno da će knjiga i deluxe reizdanje albuma biti objavljeni u martu ove godine.

50 godina od objavljivanja “The Dark Side Of The Moon”

“The Dark Side Of The Moon” je osmi studijski album grupe “Pink Floyd” i jedan je od najprodavanijih, najutjecajnijih i najbolje ocijenjenih albuma svih vremena. Postigao je tiraž od preko 45 miliona prodatih primjeraka širom svijeta. Osim toga što je donijela “Money”, “Great Gig in the Sky”, “Time”, “Us and Them”, “Brain Damage”, ova ploča je najavila i prekretnicu u samom radu benda. Od tada do kraja zajedničkog druženja velike četvorke, bend će objavljivati epske komade koji najbolje funkcionišu kao cjeline (Wish You Were Here, Animals, The Wall, Final Cut).

Dark Side of the Moon je jedan od najznačajnijih albuma u istoriji rock muzike. Album kultnog statusa, prodat u preko 40 miliona primjeraka širom svijeta, album koji se najduže zadržao na top listama (741 sedmicu). To je ploča koja se bavi ljudskom egzistencijom, strahovima, empatijom, frustracijama, vezama između ljudi i neizbježno politikom, ustvari se njihov pravac kretanja zasnivao na  društveno angažiranom radu, a svaka traka na albumu je uspješnija od prethodne. U produkcijskom smislu, ovaj album je remek djelo. Pored bogatih, slojevitih aranžmana i najsavremenijih studijskih tehnika, umetnuti su razgovori i razni drugi uzorci iz svakodnevnog života koji daj, poseban pečat i zanimljiv zvučni kolaž.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti