Search
Close this search box.

TAINO/ ZLATAR I BEGIĆ O SOUNDTRACKU ZA “KOTLINU”!

Na službenom Youtube kanalu objavljen je prvi singl sarajevskog benda “Taino”, pjesma naziva “Sami u Tami”. Radi se o soundtracku koji su uradili za domaću seriju “Kotlina” kreatora Danisa Tanovića i Amre Bakšić Čamo, u režiji Danisa Tanovića i Aide Begić. Serija je nastala u produkciji BH Content Lab-a, BH Telecom-a, i sarajevske produkcijske kuće SCCA/pro.ba. O soundtracku “Sami u Tami”, bendu “Taino”, poeziji za DertMusic u kratkom intervjuu govore Nedim Zlatar i Mehmed Begić.

Da se primjetiti da su u fokusu aktualne društvene teme koje su nasušno potrebne današnjem čovjeku koje opisuju surovu stvarnost bosanskohecegovačkog društva.

O tome kako je uopšte došlo do saradnje benda na seriji Kotlina, Nedim Zlatar, muzičar i jedan od producenata albuma kaže za DertMusic:

Nedim Zlatar o saradnji na seriji Kotlina, ali i o nadolazećem istoimenom albumu

“Rad na seriji Kotlina se desio sasvim slučajno, kada smo na ideju producentice Amre Bakšić napravili prepjev jedne pjesme sa prvog albuma Basheskia iz 2004. godine, “Together Alone”. Jedini uslov koji su nam ona i Danis postavili je da bude na bosanskom jeziku. Znajući da drug Begić piše mnogo ljepše nego ja, ponudio sam mu da uradi tekst na temu i on je poslao “Sami u tami”. Snimili smo prvi demo i dali na slušanje, na šta su nam ponudili da radimo kompletan soundtrack za seriju. Željeli su da sve zvuči kao pjesma koju smo snimili. Trebala je ići u drugom planu u sceni iz kafane, i nije bila namijenjenja kao naslovna numera. Narednih šest mjeseci smo snimali muziku za scene, a odabir od osam pjesama koje se nalaze u seriji, čine i ovaj istoimeni album. Mogu slobodno reći, da nije bilo rada na soundtrack-u, ne bi bilo ni ovog albuma. Nemamo nikakvu ambiciju kroz svoju muziku uticati na bilo koga, pogotovo na društvo takvo kakvo je, niti želimo da ga oslikavamo. Kao muzičar ne vjerujem u elitizam već kreativnost. Naš put je veoma jednostavan: muzika. Nadam se da ćemo nastaviti praviti dobre stvari i da će ljudi to cijeniti, to je najbolje što mogu poželjeti.“

benda “Taino”

Bend Taino postoji već par godina, uglavnom u studiju, gdje autori ove muzike sviraju i snimamo šta god im se sviđa. Na dosadašnjim pjesmama nije bilo tekstova i muzika se često gradila na Belminim napjevima. Koristili su sekvence sa instrumentima, ali bez bubnjeva.

TAINO / “Sami u Tami”

Mehmed Begić o radu na albumu i poeziji

O svom angažmanu na albumu, Mehmed Begić, književnik i urednik, inače autor tekstova na albumu Kotlina kaže:

„Kada je Taino počeo raditi na muzici za seriju Kotlina, pozvali su me da se uključim. Nedim Zlatar i ja, svakako, neprestano, sarađujemo. Moj prvi zadatak je bio da, inspirisan Zlatarevom starom pjesmom „Together Alone“, napišem tekst na našem jeziku. To sam uradio, i tako je nastala „Sami u tami“. Saradnju smo nastavili tako što sam im slao tekstove koji su mi se činili da bi im mogli biti interesantni i oni su na neke reagovali, a neki su ostavljeni po strani i čekaju svoje vrijeme. Uglavnom, sve što napišem, prije ili kasnije, nađe svoj prostor. Ako ne kao prvobitna cjelina, onda kao inspiracija za nešto novo. Ne pišem puno, ali ništa ne bacam.

Mehmed Begić

Sam album se sastoji od instrumentalnih tema i pjesama u kojima su korišteni tekstovi. Tematika tekstova za pjesme ostaje ista kao u mojim ranijim djelima. I dalje se bavim onim čime bih se svakako bavio – pišem o odnosima među ljudima na intelektualnom i tjelesnom nivou, o osjećajima, o požudi, usamljenosti, potrebama, ostavljanjima, ostavljenima… Sve je napisano i otpjevano na našem jeziku. Iskreno se nadam da će se saradnja s bendom Taino nastaviti, ovo je muzika kakvu inače volim slušati.“

Ovo je prvo službeno izdanje benda, te je najava za istoimeni album “Kotlina” koji izlazi u novembru ove godine. Na albumu se nalazi još 7 pjesama koje gledaoci imaju priliku čuti u toku serije. Album će biti dostupan na svim platformama.

Autor tekstova je Mehmed Begić, dok muziku i produkciju potpisuju Taino: Belma Zvizdić, Mirza Mutevelić, Leonardo Šarić i Nedim Zlatar. Pjesme su snimljene u Sarajevu ove godine, a mastering je radio Vlado Džihan, Milkshop Mastering u Beču.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti