Search
Close this search box.

SEFARDSKI SASTAV “Shira Utfila” SUTRA U BKC-u!

“La Benevolencija” u saradnji sa Bosanskim kulturnim centrom organizuje manifestaciju povodom Europskih dana jevrejske kulture. Tema ovogodišnjeg obilježavanja je oživljavanje sefardske kulture, a La Benevolencija će ove dane obilježiti sa koncertom muzičkog sastava Shira Utfila iz Beograda. Specijalni gost na koncertu će biti bosanskohercegovački pijanista Kenan Mačković.

Europski dani jevrejske kulture obilježavaju se širom Europe svake godine tokom mjeseca septembra. U gotovo svim europskim gradovima jevrejske zajednice su kroz historiju ostavile značajan trag i uticaj na kulturu okruženja i predstavljaju jedinstvenost kulturnog nasljeđa Europe.

„Shira Utfila“ je multietnički, multikonfesionalni sastav koji svoju inspiraciju crpi iz raznolikosti i bogatstva sefardske, osmansko-turske, arapske i balkanske muzičke tradicije. Osnovan je 2000. godine od strane pjevača i oudista Stefana Sablića, a sve sa ciljem očuvanja i promocije sefardske kulturne baštine Balkana, Mediterana i Sjeverne Afrike. Sastav „Shira Utfila“ je izdao sedam albuma, obišao desetke zemalja i surađivao na različitim istraživačkim i produkcijskim projektima. Sastav strastveno spaja svoje znanje o klasičnim tradicijama i predanost njihovom očuvanju sa smislom za improvizaciju i talentom za fuziju. Gostovali su u Sarajevu nekoliko puta, a u subotu publika će imati priliku da ih posluša u JU „Bosanski kulturni centar KS“.

Koncert će se održati u subotu, 17. 09. 2022. godine u velikoj dvorani BKC-a sa početkom u 20 sati. Ulaz na program je slobodan.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti