Search
Close this search box.

RECENZIJA: SAMOZATAJNI STUDIJSKI PROJEKAT “SIKASA” GRADI SVOJ PUT KA SCENI

Sikasa je projekt/bend koji Bruno Longfield tokom 2018. godine osniva i njime započinje svoju muzičku pustolovinu, isprva i ne znajući u šta se upliće. Od tada do danas, urađeno je niz projekata koji zaslužuju pažnju šireg auditorija, te u tom smislu i ova recenzija predstavlja doprinos publiciranju njihovog ukupnog rada i djelovanja. Izlazak iz četiri zida otvara im vrata na daske koje život znače!

I pored toga što je početkom 2020. godine, usred 21 vijeka krenula na put oko svijeta pandemija zvana COVID – 19, družina zaljubljenika u muziku krenula je u putešestvije zvano Sikasa tvrdog zvuka isprepletenog žanrovskim opusima koji mame svakog zaljubljenika istraživača nečeg novog na muzičkoj sceni.

Sastav Sikasa svoj put počinje kao solo projekt te krajem 2019. godine izbacuje ‘Karma’ EP, koji je objavljen pod producentskom palicom Tome Cukrova, a na saksofonu gostuje Sven Matijević.
Nakon Karme 2020. se nastavlja s radom, te Bruno i Toma sve više sarađuju, te početkom 2021. godine Sikasa izbacuje singl Pale Ghost, na kojem Toma osim produkcije snima klavijature, Ante Juričev-Martinčev potpisuje bass gitaru, Sven Matijević snima saksofon, a Tajna Zorica gostuje na vokalima.

Nakon Pale Ghosta kolektiv radi na novom albumu pod nazivom ‘Matter Earth’. Album se sastoji od 6 pjesama, te traje 44 minute. Bruno piše sve stvari ali saradnja je sve veća, Toma Cukrov je radio kompletan mix albuma te snimanje klavijatura, te je na albumu gostovalo najviše ljudi do sad.

Glavni producent Sikasa projekta,Toma Cukrov za DertMusic otkriva tajnu njihovog ukupnog rada i daje osvrt na njihov privi ‘Karma’ EP, ali govori i o svim dosadašnjim radovima.

Vokal Bruno Longfield

“Karma je pokusni kunić, produkcijski Frankenstein i EP koji je zapravo moj prvi kontakt sa produkcijom metala. Inače se ne bavim produkcijom profesionalno nego je to nešto u čemu uživam, a “Karma” je bila jedan iznimno zahtjevan kolačić za nekog koji se prvi puta susreće sa tolikom količinom zvuka, tekstura i ambijenata. Definitivno jedno od najpoučnijih iskustava za jednog producenta amatera. Bruna ne mogu dovoljno nahvaliti – od iznimne osobnosti, moćnog vokala, velikog smisla za songwriting i spajanje žanrova u svoj unikatni stil. Uvijek je otvoren za ideje drugih i što više se trudi uključiti druge ljude u stvaranje novih projekata kako bi stvar došla do savršenstva.

Njihov posljednji rad kako sami kažu je najozbiljniji projekat do sada, iza njih je mukotrpno slaganje kockica koje je izrodilo njihov posljednji projekat “Matter Earth” o kojem Toma nastavlja u svom stilu:

“I tako smo došli do projekta “Matter Earth”, prvi rekao bih “ozbiljniji” projekt Sikase u čijem se stvaranju pridružuju mnogi prijatelji i kolege. U stilu dosadašnjeg materijala vozimo se kroz razne stilove, emocije, čak i jezike. Bruno je zaslužan za kompletnu ideju i kompoziciju albuma, snimio je većinu zvukova koje čujemo, od gitara, perkusivnih instrumenata do vokala. Bas gitaru je zdrobio moj dobar prijatelj i kolega Ante Juričev – Martinčev.“

Cover Albuma Matter Earth

Toma dodaje da je većinom on zaslužan za sound design, klavijature, orkestriranje, djelomično aranžiranje i audio mix. U produkciju albuma se uključuju i mnogi drugi ljudi, a tako i Jere Šešelja iz Twenty Twenty Studio koji je cijelu priču zaokružio sa audio masteringom. Na kraju izjave Toma  poentira, gdje kaže: “To je vjerojatno prvi projekt čijom se produkcijom stvarno ponosim. Od melodija, harmonija, orkestracija, teških rifova i etno ritmova, mislim da “Matter Earth” ima nešto i za one koji ne vole metal glazbu.”

Sastav na albumu “Matter Earth” čine:

Bruno Longfield – guitars, vocals, additional instruments
Toma Cukrov – production, keyboards
Ante Juričev-Martinčev – bass
Sven Matijević – saxophone on ”The Edge of Event”
Tonći Tošić – flugelhorn on ”The Edge of Event”
Željko Andrić – bass clarinet on ”Of Sulphur”

Sastav Sikasa još nije imao nastup jer je još uvijek u fazi studio projekta, no njihov rad zaslužuje stage, te u tom smislu Toma nam kaže da definitivno idu u tom smjeru i nadaju se da će se to i dogoditi u skoroj budućnosti.

Dok čekamo njihov live nastup i susret sa publikom, ostaje nam da njihov zvuk i harizmatični stil ostavi dubokog traga, te da željno iščekujemo njihove nastupe širom regiona. Do tada duboko uronite u njihov muzički pejzaž, dok se na horizontu naziru obirisi njihovog rada.

Pogledajte objavljeni spot za singl ‘Where Giants Walk’ koji ustvrti oslikava muzički opus sastava “SIKASA”

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti