Search
Close this search box.

PROMOCIJA KNJIGE DUŠANA SABE „SARAJEVO, TIH DANA…“

Fondacija “EKIPA” iz Sarajeva ove godine objavljuje svoje prvo izdanje u okviru nedavno pokrenute izdavačke djelatnosti. Izdanje o kojem se radi je knjiga „Sarajevo, tih dana… (Dnevnik 1991.-1993.)“ autora Dušana Sabe – dnevnik kojeg je vodio tokom prve godine života u opkoljenom Sarajevu.

Knjiga ”Sarajevo, tih dana…” objavljeni je rukopis dnevnika kojeg je autor, Dušan Sabo, vodio u periodu između kraja 1991. i sredine 1993. godine, boraveći i preživljavajući u opkoljenom Sarajevu. Trideset godina od događaja u njemu opisanih, ovaj dnevnik predstavlja vrijedan egzistencijalistički dokument o životu jednog pojedinca u vremenu obilježenom ideologijama kolektiviteta, istim onim koje i dan-danas uvjetuju politički život u zemljama Zapadnog Balkana, krojeći sudbinu svih koji na ovom podneblju pokušavaju živjeti.

Povodom promocije dnevnika, svoj osvrt je dao urednik knjige Matija Bošnjak, član Fondacije “EKIPA”, asistent na Odsjeku za komparativnu književnost i informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

“Svaki dnevnik je dokument nečijeg osobnog doživljaja sebe i svijeta oko sebe, a dnevnici koji su, poput ovog Dušana Sabe, pisani da bi svjedočili historijskim događajima vrijedni su u najmanju ruku kao tragovi individualnog doživljaja historije, u momentu dok se ona događala. Ono što je najveća slabost dnevničke literature u pogledu razumijevanja toga što se dogodilo – jer je perspektiva autora neminovno subjektivna – istovremeno je i najveća snaga, budući da omogućava da historiju pogledamo iz ugla nečije konkretne egzistencijalne situacije. U tom pogledu je danas, 30 godina nakon rata, ovaj rukopis značajan doprinos našoj kulturi pamćenja, a možda i povod da preispitamo način kako obilježavamo i pamtimo početke rata u Sarajevu.”

O autoru knjige

Dušan Sabo je rođen 1951. godine u Novom Sadu. Prvi korak u umjetnosti napravio je režirajući, po sopstvenom dramskom tekstu, predstavu „Nema veze – zezamo se!“ 1970. godinem, da bi, potom, započeo i studij režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Miroslava Belovića. Diplomirao je 1979. godine predstavom Don Žuan po tekstu Jean-Baptista Poquelina Molièrea, te iste godine specijalizirao rad s glumcem u klasičnoj komediji pod mentorstvom Georgija A. Tovstogonova, u St. Petersburgu.

Dolaskom u Sarajevo 1980. godine, režira televizijske filmove (Ratni hljebovi i Dan, dani Nedžada K., Vanja) kao i nekoliko serijala o modernoj umjetnosti. U međuvremenu, po stručnim časopisima objavljuje brojne kritike i eseje. Godine 1987. režira svoj prvi igrani film „Prljavi film“, a potom i 1989. godine „Sex, partijski neprijatelj N°1“, prema dramatizaciji vlastitog satiričnog romana istog imena.

Rat dočekuje i ostaje u Sarajevu. Odlazi u Pariz 1993. godine. Tamo razvija naučna istraživanja u oblasti pedagogije glume i režije. Nakon magistarskog rada i doktorata objavljuje udžbenik režije Traité de mise en scène – méthode des actions scéniques paradoxales (Harmattan 2000. Pariz, regionalno izdanje, Prometej 2009. Novi Sad). Godine 2014. objavljuje naučno-politički pamflet Braćo Srbi, šta vam bre bi?! za izdavačku kuću “Šahinpašić”.

Promocija knjige biti će upriličena, u petak, 31. marta u JU Bosanski kulturni centar KS (BKC) u Sarajevu, sa početkom u 20.00 sati. Sudionici promocije biti će biti će: Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH, Matija Bošnjak, asistent na Odsjeku za komparativnu književnost i informacijske nauke Filozofskog Fakulteta i urednik izdanja, te autor knjige, Dušan Sabo.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti