Search
Close this search box.

PROMOCIJA KNJIGE “BAŠ BAŠČARŠIJA”, AUTORICE NADE SALOM

„Baš Baščaršija“ naziv je knjige autorice Nade Salom, koju je objavila izdavačka kuća Art Rabic, a čija će promocija biti održana u okviru Baščaršijskih noći.

U predstavljanju ovog književnog djela učestvovat će: Behija Zlatar; Hanka Paldum; Josip Pejaković; Nada Salom; Željko Ivanković; Slobodan Stajić; Hajrudin Somun i Goran Mikulić. Dok će za muzičko-zabavni dio programa biti zadužen muzički trio GRIFON.

Art Rabic ovim izdanjem nastavlja ediciju knjiga posvećenih pričama iz Sarajeva, predstavljajući grad kroz njegove različite segmente. U ovoj knjizi, Nada Salom je priredila tekstove: Behije Zlatar, Juraja Neidhardta, Slobodana Stajića, Šerife Šeke Šarac, Hamdije Kreševljakovića i još podosta zaljubljenika ovog dijela grada.

Nada Potočnik – Salom, rođena 1947, cijeli život provela u Sarajevu – osnovno, gimnazijsko (Prva gimnazija) školovanje, Filozofski fakultet, Odsjek istorija jugoslavenskih književnosti. Prve četiri godine najduže opsade jednog grada u istoriji modernog ratovanja provela u Sarajevu.   U Oslobođenju, svojevremeno najtiražnijim dnevnim novinama u zemlji radila od 1972. do 2012, od čega preko 25 godina kao urednica rubrike za kulturu umjetnost i nauku. (U toku rata uređivala i Cankarjevu “Zoru”). Pisala za portal Al Jazeere, te radila kao trener za novinarstvo (AIM i Airex Pro Media), a tu je i stalna saradnja sa izdavačima, najviše sa Rabicom (lektorica, korektorica, recenzentica, prevoditeljica…)

“Baščaršija je ljubav sa kojom se rađa svaki stanovnik ovog grada i koja raste sa svakim novim izlaskom sunca i danom koji se rađa. Baščaršija je dio života, utkana u svaku našu poru i neizbrisivo upisana u svaku našu uspomenu. Onaj ko je upozna ostaje zaljubljen u nju do kraja života i nikada je ne zaboravi. Baščaršija je djelo čovjeka i naše najljepše naslijeđe koje smo dužni da ljubomorno čuvamo i štitimo kako bismo je još bolju ostavili u amanet našoj djeci i svim budućim generacijama.” – Nada Salom.

Promocija knjige „Baš Baščaršija“ autorice  Nade Salom će se održati 04. jula sa početkom u 20:15 sati, u Galeriji Bosanskog kulturnog centra KS.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti