Search
Close this search box.

PREDSTAVLJEN PROGRAM 29. IZDANJA MODULA MEMORIJE

Danas je na press konferenciji koja je održana u Umjetničkoj galeriji BiH predstavljen program i poster 29. izdanja kulturološkog programa Modula Memorije. Na press konferenciji su govorili: Nihad Kreševljaković, direktor J.U.MES i umjetnički direktor Modula Memorije; Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja KS i Hana Bajrović Čardaković, koordinatorica Modula Memorije.

Modul Memorije će ove godine biti otvoren 4. aprila u Umjetničkoj galeriji BiH izložbom fotografija „Sarajevo – grad ljubavi i stradanja“, fotografa Danila Krstanovića i trajaće do 9. maja 2024. godine. Pored ove izložbe, program će predstaviti još 5 izložbi, 3 promocije knjiga, 1 video instalaciju, 2 predstave te projekcije 3 kratka dokumentarna filma.

Direktor Kreševljaković podsjetio je na činjenicu da je Modul Memorije jedan od najstarijih kulturoloških programa u jugoistočnoj Evropi. Pokrenut je 1995. godine i od tada se kroz umjetničke programe bavi kulturom sjećanja uvijek njegujući i insistirajući na neodvojivosti etike i estetike u svim segmentima umjetnosti.

Foto by Danilo Krstanović

„Modul Memorije je od svog nastanka njegovao umjetnost kao vrijednost u kojoj je estetsko neodvojivo od etičkog. Vrijeme u kome živimo možda je najbolja potvrda i podsjetnik koliko je, ne samo važna takva umjetnost, već koliko nam je potrebna. To je ono što je krasilo umjetnike i umjetnice te umjetnost u periodu opsade, a podsjećanje na tu važnost društvene odgovornosti umjetnika oduvijek je bila jedna od ključnih misija Modula Memorije.“

Ministar Osmanović naglasio je koliko smatra važnim davati podršku festivalima i programima kao što je Modul Memorije upravo zbog tema kojima se bave i zbog kvalitete umjetničkih programa kroz koje se bave kulturom sjećanja. „Na ovaj način, kao podrška Modulu Memorije i kulturi sjećanja, pokušavamo da pobijedimo kulturu zaborava, kulturu revizionizma, i kulturu poricanja koju imamo neprekidno.“

Ulaz na sve programe je slobodan.

Sve aktivnosti J.U. MES možete pratiti putem Facebook i Instagram profila Festivala MESS, te na web stranici Festivala MESS.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti