PREDSTAVLJAMO TAMBURAŠKI SASTAV „MUZIČKI SIGNALI“ KOJI BAŠTINE ORIGINALNI ETNO ZVUK SJEVERA CRNE GORE!

Crnogorski tamburaški sastav Muzički Signali svoju muzičku karijeru započinju (2003), a sviraju i pjevaju neke od najljepših muzičkih numera na ovim prostorima. Za sve vrijeme postojanja ovaj sastav je bio primjer mnogim muzičarima u regionu, a svojim emocijama oni izvlače neke od najljepših melodija i stihova na mnogim nastupima. Svojim radom su zaslužni i za promociju tamburaške muzike u Crnoj Gori, a posebno u Bijelom Polju odakle i potiču.

 

Ciriković Zamir je frontman u ovom unikatnom tamburaškom sastavu koji svira basprim, „Muzički signali“ su baštinici tradicije, učestvuju na mnogim festivalima kako u Crnoj Gori tako i regionu, te je to bio povod za razgovor sa njim.

Za DertMusic:

Alena Lena Demirović

Kao prvo, recite nam kako je došlo do imena vašeg tamburaškog sastava Muzički Signali i naravno ko ga čini? 

 

Osnovni izraz Muzički Signali je nastao od prethodnog Bjelopoljskog sastava Signali koji je osnovan davnih sedamdesetih godina, a čiji su članovi bili Milija Margitić i Saša Fisik. Sastav je postojao do osamdesetih godina. Sredinom marta 2003.godine Zamir Ciriković okuplja ekipu sa tamburaškim naglaskom, sa članovima : Zamir Cirikovic (basprim), Milija Margitić (gitara), Refadil Fulurija (basprim), Đurko Dubljević (berda-bas), Saša Fisik (harmonika), Izet Ciriković (vokalni solista) i kao takvi zbog tamburaškog naglaska koji posjedujemo dajemo sebi naziv Muzički Signali sa uspomenom na nekadašnje Signale i starije članove (Saša i Milija), te nastavljamo da gajimo muziku sa tamburaškim naglaskom. Kuriozitet u ovom trenutnom sastavu je familija Ciriković, otac sa tri sina koji su ujedno i nosioci muzičkog sastava zvuka i stila. Od samog osnivanja 2003.godine pa do danas orkestar je promijenio dosta članova a trenutni članovi sastava su:

 

Ciriković Zamir – basprim

Idrizović Zlatan – basprim

Sijarić Sead- basprim

Ciriković Izudin –gitara

Ciriković Rejhan – berda-bas

Ciriković Mufid –celovic-celo

 

 

Tamburaška muzika je dio muzičke tradicije i nacionalnog kulturnog blaga u mnogim balkanskim zemljama kao što su: Hrvatska, Srbija, Bosna i Hrcegovina, a ni Crna Gora ne zaostaje iza njih. Vi kao jedan tamburaški sastav zadržali ste zavidan nivo nastupa, pa ste baš zbog toga vidno uspješni i rado pozvani na gostovanja po mnogim gradovima i festivalima. Recite nam šta to jedan uspiješan tamburaški sastav kao što ste vi mora da uradi tokom karijere da bi dosegao uspjeh kakav vi imate?

Tamburaški Sastav “Muzički Signali”

Manifestacije poput festivala tamburaša u regionu su imali za cilj promovisanje originalnog etno zvuka iz sredine odakle se dolazi i na taj način kroz komunikaciju i saradnju sa ostalim orkestrima iz okruženja smo unapređivali svoja saznanja u oblasti tamburaške muzike i ujedno težili ka svom originalnom muzičkom izrazu odakle potičemo. Sve to smo i krunisali 2005.godine izdavanjem prvog CD sa devet melodija pod nazivom “Dolinom Lima” , nastupajući sa originalnim izrazima i muzikom regije gdje živimo. Osim festivala, medijski smo zastupljeni preko radio-televizije Crne Gore u promovisanju etno muzike. Također, unazad nekoliko godina smo se pozabavili obradama pop-rock melodija u tamburaškom izvođenju od kojih bih izdvojio: Miladina Sobicu, Bijelo Dugme, Dubiozu Kolektiv i mnoge druge izvođače YU pop-rock scene. Time smo se prilagodili svojim repertoarom i približili mlađoj, ali i starijoj publici.

 

Koje je najveće priznanje do sad u vašoj karijeri kao tamburaški sastav Muzički Signali?

 

Osim priznanja koja smo dobijali u regionu, revijalnog i takmičarskog karaktera koje smo dobijali na svakom učešću, posebno nam imponuje priznanje sa internacionalnog tamburaškog festivala u Bijelom Polju 2014.godine nagradom Dr. Sabro Šabanović za najuspješniji tamburaški orkestar u Crnoj Gori.

Po vašim nastupima vidi se da imate specijalnu komunikaciju sa vašom publikom. Koja je tajna u toj komunikaciji? 

 

Pažljivim odabirom repertoara, kvalitetnim izvođenjem i scenskim nastupom pokušavamo da kod publike probudimo emocije i time ostavimo utisak po kojem će nas prepoznati i pamtiti.

Nastupate na Bjelopoljskom tamburaškom festivalu već godinama, i ove godine ste nastupali pored 15 ansambala iz šest zemalja. Isto tako prije par sedmica učestvovali ste na 48. Festivalu Ratkovićeve večeri poezije. Kakvi su vaši utisci i da li ima nešto što biste predložili organizatorima da urade za narednu godinu, a da su po vašem to propustili ove godine?

Naši utisci su veoma pozitivni sa mnogo lijepih trenutaka koje ćemo pamtiti sa tih festivala, jer su oni doprinijeli promociji nas kao grupe, ali i tamburaške muzike u cjelini. Dobro je što postoje festivali za promovisanje kulture a poruka bi bila “neka postoje i dalje jer kultura je najbolji ambassador jednog naroda i regije”.

Tamburaški Sastav “Muzički Signali”

Kakvi su vam planovi za ostatak 2018.godine i naredne 2019, tj. gdje vas možemo očekivati u narednim sedmicama i mjesecima?

 

Planovi su nam završetak drugog po redu albuma pod nazivom „Sevdah Sjevera Crne Gore“ sa autentičnim obradama iz regije i dvije autorske melodije sa dva video spota.Te dvije autorske melodije su nezavisne od istoimenog albuma. Naša gostovanja će biti isključivo na festivalima u regionu i na lokalnom nivou, a želja bi nam bila da nastupamo i izvan regiona.

Hvala vam na ukazanom povijerenju i nadamo se da ćete ubrzo gostovati i po ostalim zemljama Balkana. Šta biste poručili mlađim generacijama koje su se odlučile nastaviti vašim stopama?

Hvala i vama na poklonjenoj pažnji i izdvojenom vremenu, nadamo se da ćemo se ponovo sresti da razmijenimo utiske. Naravno poruka mlađim generacijam bi bila da nikad ne odustaju i da budu uporni, da uvjek nadograđuju svoje znanje jer sve to samo po sebi stvara sliku jednog muzičkog umjetnika iza kojega stoji mnogo rada i truda.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti