Search
Close this search box.

POVODOM PERZIJSKE NOVE GODINE NEVRUZ U SARAJEVU KONCERT ANSAMBLA “AVAZE-E BERAN”!

Koncert ansambla „Avaz-e baran“ što u prevodu znači „Glas kiše“ iz Irana, a povodom perzijske Nove godine koja se poklapa sa dolaskom proljeća, će biti prezentacija kulturne baštine Irana na jedan poseban muzičko scenski performans ovog multiinstrumentalnog ansambla.

Ovaj Ansambl baštini tradicionalnu muziku Irana. a čine ga četiri instrumentalna izvođača i jedan vokalni solista koji sviraju tradicionalne instrumente – santur (cimbalo), setar (vrsta laute), tarabuku, nej (vrsta frule), i daf (vrsta daira).

Ebrahim Sadegi je vođa ovog anasmbla koji je multiinstrumentalista, svira tar, setar, tanbur, daf, divan. Ovaj multiinstrumentlista bavi se komponovanjem i aranžiranjem pjesama, pisanjem poezije ali i kaligrafijom.

Član je Upravnog odbora Isfahanske muzičke asocijacije, osnivač je Instituta Manija u Isfahanu, osnivač je škole Avaz-e Baran i aktivan je u gradovima Semirom i Baharestan.
Aktivan je u oblasti produkcije i snimanja audio-vizuelnih muzičkih djela kao kompozitor, aranžer, pjesnik i izvođač svojih djela i saradnik drugih muzičara.

Said Salehi je vokalni solista, pjevač tradicionalne, folklorne i muzike makama. Nastupao je u Etiopiji (Adis Abeba), na međunarodnom muzičkom festivalu u Njemačkoj (2018) i na dva međunarodna muzička festivala u Bugarskoj (2018).
Ima četiri snimljena albuma: “Mouđ-e sargašte” (Vrtoglavi talas), “Šabha-je barani” (Kišne noći), “Araz” i “Avaje akvam” (Glas naroda).

Amir Esmailzade je izvođač na neju i kompozitor. Šef je muzičkog sastava “Organon” s kojim nastupa u raznim gradovima u zemlji i sarađuje sa različitim grupama i poznatim izvođačima.

Plakat Koncert tradicionalne iranske muzike

Mohamad Amin-Šah Zamani, perkusionista na iranskim i zapadnim instrumentima (daf, tonbak, kahon i konga). Sa grupom “Kuban” 2018. godine je učestvovao na festivalu dafa “Rahmat”, samostalno je nastupao na Festivalu za otkrivanje muzičkih talenata 2020. godine i na dva izdanja muzičkog festivala u Isfahanu posvećenog nedjelji Isfahana.

Mehdi Dadhah Tehrani je izvođač na santuru i učitelj. Bio je menadžer u grupama Avaje Mehr i Avaje Fahte, za koje je komponovao i u kojima je svirao, a kao izvođač sarađivao je i sa grupom Parde Ašak. Osnovao je muzičku školu Fahte, bio je član Upravnog odbora kulturno-umetničkog Instituta Ajne Saha Honar, generalni direktor Galerije Fahte, član u različitim organizacijama i udruženjima.

U poruci iz Iranske ambasade naglasili su da se proslava Nevruza održava u saradnji sa Kulturnim centrom Ambasade Iran, uz saradnju, podršku i pomoć različitih kulturnih institucija u okviru kulturne saradnje i razmjene između dvaju zemlja, Bosne i Hercegovine i Irana. Organizacija izložbe i koncerta tradicionalne iranske muzike povodom Nevruza – Iranske nove godine, zasigurno će oduševiti sarajevsku publiku, te vas pozivaju jer ćete imati priliku uživati u prezentaciji tradicionalne kulturne baštine Repoublike Iran.

Pored Sarajeva koncert ansabmla „Avaz-e baran“ dolazi u Banja Luka 23. mart 2022. u 19.00 sati, Kulturni centar “Banski dvor”, i  VISOKO 25. marta 2022. Kulturni centar “Altindag”. Koncert asambla „Avaz-e baran“ u Sarajevu e večeras 21. marta u Domu mladih u Sarajevu, sa početkom u 19h – Ulaz je slobodan!

Oznake: Koncert
Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti