Search
Close this search box.

POSTHUMNO: MILAN MLADENOVIĆ POČASNI GRAĐANIN SARAJEVA!

Jednoglasnom odlukom Gradskog vijeća Sarajeva, Milan Mladenović, legendarni lider grupe EKV, posthumno je dobio nagradu Počasni građanin Sarajeva. Poznat kao veliki prijatelj Sarajeva, povodom tragičnog granatiranja sarajevske pijace Markale 5. februara 1994, napisao je tekst za pjesmu na svom kultnom albumu Angel’s Breath.

Ovo vrijedno gradsko priznanje posvećeno je hrabrosti i odvažnosti čovjeka koji je, kada su svi šutjeli, podigao glas i pružio iskrenu podršku gradu u jednom od najtežih perioda u njegovoj historiji. Gradsko vijeće Sarajeva je to prepoznalo i odlučilo da mu dodijeli ovu posthumnu nagradu kao zahvalnosti grada Sarajeva.

Milan Mladenović (1958-1994) bio je jugoslovenski gitarista, pevač, tekstopisac i kompozitor, koji je svojim radom sa bendovima Limunovo drvo, Šarlo akrobata, Katarina II, Ekatarina Velika i Angel’s Breath, ostavio trag čiji se plemeniti odjeci protežu do današnjih dana. Rođen u Zagrebu, djetinjstvo je proveo u Sarajevu i Beogradu, za koji je vezano njegovo umjetničko sazrijevanje i djelovanje.

Milan Mladenović

Ekatarina Velika, band u kojem je postigao veliku slavu jasno je osvijetlio puteve kojima će se Milanova karijera kretati u budućnosti. Koncept je po kompleksnosti i specifičnoj, duboko individualnoj poetici kako tekstova tako i zvuka, bio bliži Milanovim ranijim radovima sa Limunovim drvetom, ali istovremeno u nepogrešivoj korespondenciji sa duhom novog vremena. Sa Ekatarinom Velikom objavio je šest studijskih albuma.

Podsjetimo se da se tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji početkom devedesetih, koji su prethodili raspadu zemlje, Milan odlučno svrstao među umjetnike koji nisu mogli mirno da gledaju na ono što se događalo. Januara 1992. snimljen je singl sa numerom “Slušaj ’vamo”, čiji je refren glasio Mir, brate, mir. Uradila ga je neformalna super-grupa Rimtutituki kojoj je Milan, zahvaljujći svom otvorenom i javnom antiratnom stavu, prirodno pripadao. Pjesma je obilno korišćena u antiratnoj kampanji: između ostalog, Rimtutituki je u Beogradu nastupio na kamionu koji je kružio ulicama, kao i na uličnom antiratnom koncertu 22. aprila 1992. U ljeto 1992. održana su i dva antiratna koncerta u Beču.

Angel’s Breath, kultni album Milana Mladenovića i Mitra Subotića Sube, doživio je svoje reizdanje nakon njegove smrti, u saradnji Zadužbine Milana Mladenovića, porodice Mitra Subotića Sube i izdavačke kuće Croatia Records. Zajedno sa bosanskim rediteljem Alešom Kurtom prikupio je dokumentarni materijal i snimio spot u studiju prilikom boravka u Parizu u maju i junu 1994. Nakon njegove smrti Milanova partnerka Maja Maričić, koja je i koautor teksta, je realizovala spot po njegovoj ideji. Direktan povod za nastanak teksta ove pjesme bilo je granatiranje sarajevske pijace Markale 5. februara 1994.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti