Search
Close this search box.

POETSKO-MUZIČKI PERFORMANS “SVJEDOK”

Doajen bosanskohercegovačkog glumišta, Miodrag – Miki Trifunov u okviru Festivala Baščaršijske noći, izvest će svoj poetsko-muzički performans pod nazivom „Svjedok“. Projekat “Svjedok” začinit će svojim „čarolijama“ i autori muzike, članovi grupe Konvoj, Nedžad Merdžanović i Hamdija Salihbegović.

Miodrag – Miki  Trifunov poetsko-muzičkim performansom “Svjedok” pokušava poeziju svjetskih i domaćih velikana, među kojima su: Tin Ujević, Mak Dizdar, Mika Antić, F.G. Lorca, H. L. Borhes, Bertolt Brecht, približiti publici svih dobnih skupina. Performans, koji ove godine obilježava 54 godine od svoje prve izvedbe, predstavlja posebnu priliku da se doživi poezija u interpretaciji velikog glumca Mikija Trifunova. Poznato je da Miki Trifunov voli i najradije recitira Miku Antića, a perfermans „Svjedok“ je nazvao po jednoj od posljednjih Antićevih pjesama, ali je i kazao da voli sve pjesnike svijeta.

“Kad pročitam neki naslov on me se mora ticati, mora dirati neki moj unutrašnji damar, nešto što se mene kao čovjeka tiče. Toliko veličanstvenog je u svijetu napisano da jednostavno sada praviti jednu jasnu definiciju, šta mi se sviđa, a šta ne, je jako teško. Ako nešto korespondira s velikom većinom, onda se to i mene tiče. Do mnogo pjesama sam dolazio tako što su mi ljudi sugerisali, haj Miki nauči ono, haj nauči ovo. Postao sam kao kutija želja”, govori glumac Trifunov.

majući u vidu da je poezija način komuniciranja sa svijetom oko sebe, ali i sa neobjašnjivim porivima  unutar vlastite ličnosti, poetski performans nas iznova podsjeća no važnost prisustva poezije u svakodnevnom životu.

Izvodeći poetsko-muzički perfarmans “Svjedok” Miodrag-Miki Trifunov je do sada gostovao no brojnim mjestima i pozorištima u Sarajevu, ostalim gradovima u Bosni i Hercegovini, ali i u drugim gradovima regije gdje je neporeciva važnost poezije iznova prepoznata i podržana od strane publike koja ne prestaje puniti dvarane i sale. Ovim jedinstvenim performansom, se opet i iznova zaljubljuje u poeziju, doživljava umjetnost, osjeća  njena magija i otvara duša…

Program će se održati u Galeriji JU Bosanski kulturni centar KS, u srijedu, 12. jula, u 20:30 sati. Ulaz je slobodan.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti