Search
Close this search box.

PETI SAJAM “KNJIGE U NIŠAMA“ „Mislim dakle čitam“!

U niše BKC-a, jednog od najljepših objekata u Sarajevu, nekadašnje sefardske sinagoge, svoje knjige smjestit će vodeći bosanskohercegovački izdavači, u okviru Sajma izdavača Bosne i Hercegovine, a u organizaciji Bosanskog kulturnog centra Kantona Sarajevo i Zajednice izdavača/nakladnika u BiH.

Tokom Sajma, koji se ove godine održava pod sloganom „Mislim dakle čitam“, čitalačkoj publici bit će ponuđen vrlo bogat i zanimljiv program, koji uključuje: promocije knjiga, promocije projekata, radionice, promociju likovne monografije, razgovore sa književnicima. I ove godine publika će imati priliku da prisustvuje programu Jutro s autorom, u kojem će gosti biti: Bisera Alikadić, Vahidin Preljević, Andrej Nikolaidis, Feđa Gudić i Almir Kolar.

Na sajmu će učestvovati članovi Zajednice izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine: Dobra knjiga, Buybook, IKD University press, IK Vrijeme Zenica, Connectum, Synopsis, Hrvatski leksikografski institute, Mostar, Naklada Mate, Neum, Malik books, Imprimatur, Banja Luka, Lijepa riječ, Tuzla i Agarthi comics, Sarajevo. Također učestvuju i Fakultet političkih nauka Sarajevo,Fondacija/zaklada Kemal Bakaršić, Fondacija za izdavaštvo i IK Planjax Tešanj, NUB BiH, FMC Svjetlo riječi, IKFokalizator Podgorica, Bošnjački institut Sarajevo, Orijentalni institut Sarajevo.

“Mislim dakle čitam”

Sajam se održava u Bosanskom kulturnom centru u KS, koji je i ovaj put središte okupljanja ljubitelja knjige i mjesto susreta, razgovora i predstavljanja novih naslova bosanskohercegovačkih izdavača i autora. Najavljujući Peti Sajam izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine – “Knjige u nišama“ (KUN), direktor JU „Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo“, Jasmin Duraković, je istakao da „uprkos tehnološko-digitalnoj revoluciji koja je promjenila svijet, knjiga i kultura njenog čitanja nemaju alternative. Zato je naša ustanova i ove godine partner u projektu KUN-a, za koji smatramo da je jedan od vrhunski koncipiranih kulturnih programa u gradu Sarajevu i BiH. Ovim želimo i da pokažemo domaćim izdavačima i autorima da su vrata JU BKC KS uvijek otvorena za njih, kao i za publiku koja voli i poštuje knjigu“.

Ajet Arifi, predsjednik Zajednice izdavača/nakladnika u BiH, istakao je: „Mi bosanski izdavači, sa posebnim ponosom ističemo svoje opredjeljenje za njegovanjem i protežiranjem kulture čitanja u našem društvu. Čitanje je puno važnije i od pisanja, kako je govorio naš velikan rahmetli Nedžad Ibrišimović. Ovogodišnjim KUN-om želimo još jednom skrenuti pažnju svih nivoa odgovornih za stanje u zajednici da se aktivno angažiraju i kontinuirano brinu o razvoju čitalačkih navika u našem društvu. U čitanju je najveća snaga“.

Miloš Zubac

Gosti 5. Sajma izdavača Bosne i Hercegovine bit će brojni autori, urednici, profesori, književni kritičari, novinari i ostali kulturni radnici, sa kojima će čitalačka publika imati priliku da razgovara, da ih upozna, ali i da popije kafu sa njima u posebnom sajamskom salonu. Također, ljubiteljima knjiga, pod povoljnim uvjetima, bit će ponuđena najnovija izdanja izdavača/nakladnika iz Bosne i Hercegovine i regiona.

5. Sajam Knjige u nišama – KUN će biti svečano otvoren, u utorak, 29. novembra u 19 sati u Galeriji BKC-a. U okviru programa svečanog otvorenja, publici će se zajedno sa svojim gostima u 19, 30 sati predstaviti čuveni bosanskohercegovački pjesnik i jedan od najpopularnijih pjesnika s područja bivše Jugoslavije, Hercegovac, Mostarac, Pero Zubac. Program se dešava povodom Dana državnosti BiH, a održava se u okviru 5. Sajma izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine.

Biće to prilika da jedan od najpopularnijih pjesnika s područja bivše Jugoslavije pred publikom predstavi novu knjigu pod nazivomSESTRA MOJA SAMOĆA“, koja će upravo ovih dana biti objavljena u izdanju izdavačke kuće Art Rabic.

U okviru ove autorske poetsko-muzičke večeri koja nosi naziv „Pero Zubac i prijatelji“, između ostalog, govorit će se i čuveni stihovi iz poeme “Mostarske kiše” koja je postala svojevrstan zaštitni znak ovog autora. O pjesniku i književniku Peri Zubcu će govoriti  pjesnik, književni kritičar i historičar književnosti prof. Enver Kazaz i Goran Mikulić, arhitekta, kulturni djelatnik i direktor izdavačke kuće Art Rabic. Moderatorica programa će biti Aida Krehić.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti