Search
Close this search box.

“OLOVNA PJESMA” NOVOSADSKE GRUPE „KAFA U PONOĆ“!

Novosadski sastav Kafa u ponoć objavio je promotivni singl „Olovna pjesma“ sa nadolazećeg albuma Novih Odmetnika – Iznad tame (pjesme za Viktora Haru).

Bend kojeg čine Human Samii, Vladimir Sekulić, Ivan Čkonjević i Igor Stević, najjednostavnije se može opisati kao susretanje u zvuku i riječi, spontani tok koji uključuje i mogućnost da se griješi u tišini, sabranosti i jasnoći noći. Četiri su to ličnosti različitih senzibiliteta, sa stvaralačkim iskustvima koja obuhvataju književnost, slikarstvo, ambijentalnu i eksperimentalnu muziku, jazz i bluz. Vole da snimaju uživo, oko jednog mikrofona. Do danas su objavili dva izbora pjesama: Prva kafa (2020-2021)  i Istr (2021-2022).

Sastav “Kafa u ponoć”

Stihove za Olovnu pjesmu potpisuje Mehmed Begić, dok je video radila Dragana Nikolić.

Ovo je drugi najavni je singl sa albuma južnoslovenske družine Novi Odmetnici, nakon nedavno objavljene pjesme Svjetlost iz pustinje, u izvedbi Sanela Marića Mare i Isidore Milivojević. Album Iznad tame će biti objavljen na proljeće, a u potpunosti je posvećen životu Viktora Hare, velikog čileanskog kantautora i aktiviste koga su prije pedeset godina ubili pripadnici Pinočeove vojne hunte. Sjetimo se, Viktor Hara je bio čileanski kantautor, inovativni pozorišni reditelj, pjesnik, sakupljač i tumač folklorne građe, ljevičar i politički aktivista. Stradao je 16. septembra 1973. godine, na zloglasnom stadionu u Santjagu, kao žrtva Pinočeovog nasilja i svrgavanja ljevičarske vlade Salvadora Aljendea. Do danas, on je univerzalni simbol otpora zlu koje neprestano mjenja mjesta, oblike i imena, ali je uvijek – isto zlo.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti