ODRŽANA SARAJEVSKA PREMIJERA POZORIŠNOG SPEKTAKLA “Ljetopis o Kralju Tvrtku” – DONOSIMO DIO ATMOSFERE

Sinoć je u JU „Bosanski kulturni centar KS“ upriličena svečena premijera velikog teatarskog projekta-spektakla „Ljetopis o Kralju Tvrtku“ u režiji Dine Mustafića. Predstava je nastala po istoimenom romanu Jasmina Imamovića, dok je dramatizaciju uradio poznati dramski pisac Željko Hubač.  Produkciju projekta vode   JU “Bosanski kulturni centar KS” i UG „Scena“, dok su producenti projekta Jasmin Duraković i Amira Kudumović.

Tekst se bavi životom velikog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića i dramski je prikaz ličnosti ove velike historijske ličnosti BiH i Balkana. Akcent dramske predstave je na unutrašnjim odnosima njegovog porodičnog i društvenog okruženja u kojem je živio i djelovao. Predstava je istovremeno i melodrama o privatnom životu Kralja Tvrtka.

Autorsku ekipu projekta, osim Dine Mustafića i Željka Hubača, čine renomirani umjetnici iz BiH: scenograf Osman Arslanagić, kostimograf Amra Zulfikarpašić, dok je muziku komponovao Damir Imamović.

 U predstavi igraju poznati bh. glumci: Muhamed Hadžović, Senad Bašić, Kaća Dorić, Helena Vuković, Vanja Matović, Mirna Jogunčić, Mirza Ćatibušić, Elmir Krivalić, Mehmed Porča, Enes Salković.

Sarajevska publika je sa oduševljenjem dočekala premijerno izvođenje spektakularne izvedbe predstave Ljetopis o Kralju Tvrtku. Ovo je prvi put da se putem pozorišnog formata prezentira lik i djelo bogatog opusa kraljevskog naslijeđa Srednjovjekovne Bosne, što je pionirski poduhvat cijele ekipe na čelu sa režiserom Dinom Mustafićem. Veliku zaslugu za ovaj projekat nosi sam autor knjige Ljetopis o Kralju Tvrku Jasmin Imanović po čijem romanu je i nastala sama predstava.

Osim u velikoj dvorani JU „Bosanski kulturni centar KS“ planirano je da se predstava igra i u ambijentalnim prostorima srednjevjekovnih tvrđava i kula u BiH, ali i u drugim teatarskim kućama i kulturnim centrima u BiH i regiji. Projekat je nastao uz podršku Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstva kulture i sporta  KS i drugih partnera i sponzora.

Podijelite:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Podijelite

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Povezane novosti