NOVI FESTIVAL U KAMENOLOMU MONTRAKER U VRSARU DOVODI STEFANOVSKOG, MEDUNJANIN, PERPETUUM JAZZILE I MASSIMA!

Jedna od najatraktivnijih lokacija u Istri – kamenolom Montraker u Vrsaru postaje dom novog festivala – “S okusom mora”.  Tako na ovo predivno mjesto iznad morske obale stižu vrhunska muzička imena iz cijele regije – Vlatko Stefanovski, Amira Medunjanin, Perpetuum Jazzile i Massimo koji će od 23. do 26. septembra održati četiri nezaboravna koncerta.

Novi festival rađa se u organizaciji Music Timea, a ideju o saradnji s gradom Vrsarom odlučio je provesti Tomislav Kašljević koji ističe kako se radi o jedinstvenom događaju na zaista jedinstvenoj lokaciji.
“Nakon što sam vidio to impresivno mjesto znao sam da tamo moramo napraviti festival. Ideja je svakako da dovedemo najbolja regionalna glazbena imena i mislim da smo u tome i uspjeli.” – rekao je Tomislav Kašljević i najavio da festival otvara Vlatko Stefanovski 23. septembra.

Vlatko Stefanovski jedan je od najznačajnijih jazz-rock gitarista ovog dijela Europe, poznat po svojim nevjerojatnim nastupima na gitarama. Njegova maestralnost seže u melodije koje malo ko može svirati upravo radi specifičnih kombinacija etno jazza, rocka, jazz fusiona i blues muzike. Stefanovski ima dugogodišnju uspješnu karijeru; kao član grupe “Leb i sol” snimio je 13 albuma, a zatim je nastavio kao samostalni muzičar. Virtuoz na gitari poznat je po svojoj mješavini makedonskih tradicionalnih nepravilnih ritmova i savremenog rocka. Stefanovski je povezan sa brojnim umjetnicima širom svijeta, a među njima su velikani kao Allan Holdsworth i John McLaughlin.

Vlatko Stefanovski

Nakon Stefanovskog, u kamenolom Mantraker dolazi neponovljiva kraljica sevdaha Amira Medunjanin 24. septembra. Amira Medunjanin, pjevačica čije je ime postalo sinonim za sevdah i sevdalinku, već dugi niz godina je jedna od najpoznatijih interpretatorica tradicionalne bosanske muzike. Uz izvanredne nastupe, Amira se ističe jedinstvenom emocijom i inovativnošću kojom pristupa sevdahu, karakterističnim stilom izvođenja kojim je udahnula novi život viševječnoj tradiciji te iskrenom ljubavlju prema poeziji i muzici.

Perpetuum Jazzile

Usporedbe s Cesariom Evorom i Billie Holiday ponajprije odražavaju način na koji Amira transformiše sevdah iznutra, konstantno pronalazeći novi kontekst i formu, te ‘uzburkavajući’ uobičajeni stil izvođenja, definisan kroz vijekove. No možda je najbitnije reći da je Amirina muzika ona koja će vam istovremeno oči ispuniti suzama i srce radošću. 
 
Slovenska jazz atrakcija Perpetuum Jazzile jedna je od najpoznatijih i  najspektakularnijih vokalnih grupa na svijetu, a u Vrsar stižu 25. septembra. Omiljeni od kritike, slovenski bend poznat je po svojim snažnim ritmovima, bogatim harmonijama, neviđenoj kreativnosti, pozitivnoj energiji i širokoj  paleti muzičkih žanrova koje pjevači stvaraju svojim glasovima, a među kojima se nalaze  – pop, rock, jazz, gospel, blues, bossa nova, disco, funk, etno i brojni drugi. Bogati repertoar ovog nevjerojatnog benda sastoji se od hitova slavnih muzičara kao što su ABBA, Toto, Michael Jackson, The Queen, Daft Punk, David Guetta, Lady Gaga, Earth, Wind & Fire, Billy Joel, David Bowie, Joni Mitchell, George Benson, Bee Gees i drugih legendi.

Amira Medunjanin

Festival u kamenolomu će zatvoriti trenutno jedan od najvećih muških vokala u regiji – Massimo koji natupa 26. septembra. 
Nakon hitova “Mali krug velikih ljudi” i aktualnog singla “Putujemo i kad stojimo” Massimo ne može dočekati priliku da stane pred svoju publiku i zapjeva te i druge pjesme iz svog bogatog repertoara. Perpetuum Jazzile u Montraker stiže 25. septembra. Omiljeni domaći glazbenik i njegov bend pripremili su publici presjek njegova stvaralštva, od hitova s početka karijere do pjesama koje trenutno osvajaju sve top ljestvice.
Massimo je u proteklih godinu dana osvojio sve eminentne nagrade – od Porina za hit godine, do brojnih drugih muzičkih priznanja zato ne čudi da se za njegove live nastupe traži ulaznica više.

MASSIMO

Inače, Vrsar s ponosom nosi ime “kiparski grad”, a u zapuštenom kamenolomu Montraker se svako ljeto od 1991. godine održava istoimena ljetna kiparska škola koja počinje u prvoj sedmici mjeseca septembra. Skulpture iz prijašnjih radionica u Montrakeru mogu se vidjeti na plažama, autokampovima, vrsarskoj rivi i u gradskim parkovima.
Iz vrsarskog kamenoloma vadio se nadaleko poznati Vrsarski kamen, od kojega su građene mnoge najznačajnije zgrade u Veneciji. Kamenolom Montraker nalazi se na poluostrvu sjeverozapadno od starogradske jezgre Vrsara (sa sjeverozapadne strane crkve i stare benediktinske opatije svete Marije) te je svojom veličinom, lokacijom i historijskim značenjem zasigurno najvažnije nalazište kamena na Vrsarštini.

Ulaznice za koncert možete pronaći od 1. septembra u sistemima Eventim, Entrio i na servisu mojekart

Podijelite:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Podijelite

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Povezane novosti