Search
Close this search box.

NOVI ALBUM RATKA ZJACE “Archtop Avenue”

Upravo je objavljen najnovi album Ratka Zjace “Archtop Avenue”. Ovaj projekat je dio njegovog dugogodišnjeg istraživanja o Archtop gitarama i posvećen je najpoznatijim graditeljima gitara.
U pitanju je njegov 17. Album u karijeri, ali ovaj put u najzahtjevnijoj i najintimnijoj formi solo gitare.

Album koji dokumentira 12 različitih Archtop gitara najpoznatijih graditelja u posljednjih 100 godina je također i posebna riznica da se čuju te gitare na jednom solo albumu. Album sadrži nekoliko autorskih kompozicija, poznate standarde, Monk, Coltrane, Ellington itd.

Sam Zjaca priznaje da je “Archtop Avenue” dio njegovog dugogodišnjeg istraživanja o Archtop gitarama i posvećena je najpoznatijim graditeljima gitara Johnu D'Angelicu, Jimmyju D'Aquistu,
Chris Mirabella, Bryant Trenier, Linda Manzer, Bob Benedetto, Jim Triggs itd.
Također i njegovim učiteljima koji su mu otvorili muzičke horizonte, velikanima Joe Pass, Jim Hall, Joe Diorio, Mick Goodrick i Vic Juris.

Cover albuma Archtop Avenue

“Archtop Avenue” je njegov 17. album u karijeri i predstavlja njegovo istraživanje posvećeno najpoznatijim graditeljima gitara Johnu D'Angelicu, Jimmyju D'Aquistu.

Ratko Zjaca

O svom novom albumu Ratko Zjaca kaže: “Album solo gitare mi je dugo bio u glavi jer sam od ranih dana puno radio na solo sviranju. Sviranje solo gitare je najzahtjevniji oblik izražavanja na instrumentu, jer si potpuno glazbeno gol i nema te tko pokriti ili pomoći, a s druge strane postoji ogromna sloboda i mogućnost izražavanja, ali zahtijeva velika disciplina i koncentracija. Zato nema puno solo jazz gitarističkih albuma. Za ovaj album odabrao sam 12 različitih gitara najpoznatijih archtop graditelja i želio predstaviti njihove gitare na jednom albumu. Odabrao sam kompozicije za svaku gitaru i napisao aranžmane te spontano svirao i improvizirao u studiju. Album sadrži moje originale i ono što je vrlo neobično za moju diskografiju je da na ovom albumu sviram i standarde

Moj prvi album jazz gitare koji sam čuo kao tinejdžer bio je solo album Virtuso Joe Pass. Nisam mogao vjerovati kad sam prvi put čuo da jedan glazbenik može sam svirati jazz gitaru na cijelom albumu i to na nevjerojatnoj razini. Opsjednut Joe Passom u početku, provodio sam vrijeme svirajući dane i dane proučavajući njegovo sviranje, a kada sam čuo da predaje na Konzervatoriju u Rotterdamu, odlučio sam otići u Rotterdam, Nizozemska na prijemni ispit iz Zagreba i tamo sam imao priliku tijekom 5 godina studija učiti s Joeom, koji bi svakih nekoliko mjeseci dolazio na Konzervatorij  i držao lekcije.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti