Search
Close this search box.

NIBET FEST 2023 – NOĆ ZURLE U PRIZRENU

Tradicionalni festival nibet muzike “Nibet Fest” održaće se po šesti put u Prizrenu. Projekat “Nibet Fest 2023 – Noć zurle” realizuje NVO “Katedra slobodnog uma” pod pokroviteljstvom Direktorijata kulture, omladine i sporta opštine Prizren.

Festival je prvi put održan 2015. godine i nakon toga svake godine do 2019.  Aktivnosti “Katedre slobodnog uma” na temu Nibet  muzike su realizovane i 2020. i 2021. godine snimanjem dokumentarnog filma  i izdavanjem publikacije “Priče o Nibet muzičarima”, turističkim  prospektom “Panorama Prizrena  uz Nibet muziku” kao i izložba fotografija na temu nibet muzike.

Ove godine će promovisanje i afirmacija ove jedinstvene muzičke i kulturne manifestacije trajati tokom ljeta sa završnim događajem u septembru mjesecu održavanjem muzičkih performansa.

Masar Šašivari – Katedra slobodnog uma

Katedra slobodnog uma

Masar Šašivari direktor NVO “Katedra slobodnog uma”:
Nibet muzika je kultna  muzika čitavog jednog stoljeća na ovim  prostorima. Ova činjenica  je bila ideja osnivanja muzičkog festivala “Nibet Fest” koji će ove godine biti održan po šesti put u Prizrenu.

Način i pristup organizaciji festivala nije konvencionalan, pokušavamo da on ne liči na tradicionalne folklorne muzičke  festivale,  da muziku koju izvode nibet majstori približimo publici van ovih prostora i da kvalitet i emociju ove  muzike prepoznaju muzički kritičari drugačijeg žanra.

Plakat – Nibet Fest 2023.


Ovogodišnji festival pod nazivom “Nibet Fest – noć zurle” je osmišljen tako da u centru grada Prizrena, Šadrvanu bude održan ulični muzički performans a da zatim u prostorijama hamama Gazi Mehmet Paše bude održan koncert  majstora na zurli i etno muzičara.

“Nibet fest 2023” otvara konkurs za učešće na 6. izdanju festivala, koji će se održati početkom septembra ove godine.
Organizatori festivala pozivaju sve ustale da se pojave za učešće u ovom izdanju. Kandidati moraju dostaviti: video snimak na  Facebook stranici Nibet Fest, te kontaktirati broj Viber/WhatsApp +38344389039.

Konkurs je otvoren do 20.08.2023.

Svaki učesnik festivala će dobiti  odgovarajući  iznos novčanih  sredstava.

Uslovi konkursa su da: muzičari imaju dugogodišnje iskustvo, da znaju da izvode stare i moderne melodije, pri čemu tajfa (orkestar) može imati dva ili više članova. Festival će biti održan u prvom djelu septembra mjeseca.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti