Search
Close this search box.

NELA KRNIĆ PREDSTAVLJA POETSKI DNEVNIK “KOD 77“

Zbirka poezije “Kod 77” je poetski dnevnik Nele Krnić koji će biti predstavljen u srijedu u Sarajevu u Galeriji Bosanskog Kulturnog Centra.

Uz autorku, o zbirci će govoriti urednik, prof. dr Nedžad Ibrahimović. Stihove će govoriti, autorka, te crnogorske glumice Dubravka Drakić i Kristina Obradović. Muzička pratnja će biti Đorđe Milovanović.

Nela Krnić je rođena 7. aprila 1977. godine u Sarajevu. Poeziju i prozu piše od djetinjstva, a ovo je njena prva knjiga. Magistar je pravnih nauka i aktivno se bavi zaštitom ljudskih prava, s posebnim akcentom na zaštitu prava najranjivije djece i porodica. Radi u predstavništvu UNICEF-a za Crnu Goru.

Zbirka “Kod 77” je objavljena u izdanju Otvorenog kulturnog foruma (OKF) sa Cetinja. Za izdavača je potpisan Goran Martinović, urednici izdanja su Milorad Popović i prof. dr Nedžad Ibrahimović, a knjigu je grafčki oblikovala Ozana Brković. Fotgrafija sa naslovnice je djelo Dragana Sjekloće i Vladimira Popovića.

U predgovoru Dr. Sonje Tomović-Šundić, filozofkinje, pjesnikinje, historičarke umjetnosti, redovne profesorice Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore:

“Kod 77” plod je emocionalnih iskustava i refleksija o važnim egzistencijalnim temama, izazovan za tumačenje i interpretaciju. Autorka gradi vlastitu poetiku, koristi kondenzovan jezik, autentičan stil i ritam jezika da bi u slikovnom zapisu izrazila svo¬je razumijevanje svijeta. Posebno je posvećena svojim sjećanjima, rodnom gradu, povratku podgoričkim kori¬jenima, otmjenošću koja vibrira njenim krvotokom, kao porodično nasljeđe i zavještanje. U njenom pjesničkom jeziku iskustvo ljubavi, plotsko i senzualno, ima istaknuto mjesto, ali i ljubav kao najšire stanje duha koje obuhvata porodicu, doživljene i mitske gradove, ispitivanjem i nostalgijom osobene senzualno¬sti. Umjetnost i život se prepliću, njeni duševni kodo¬vi rezultiraju stihovima vanredne estetske vrijednosti, ali i čežnjivom nostalgijom prema izgubljenim ljubavi¬ma, gradovima, prostorima.

Pjesnikinja se poigrava riječima, vizuelizuje iskustva, pročišćava unutrašnju rezignaciju, srasta sa radosnim zvukom postojanja. Takođe, posebno važnim za poetski dar Nele Krnić čini se njena ženska osviješćenost, revolt prema rodnim ste¬reotipima, ukazivanje na obuhvatnije ljudske vrijednosti. Njena poezija, stoga, kao i njeno pjesničko biće, nosi sna¬gu i ranjivost, bol i plemenitost, uspijevajući da lako nađe put do čitalaca. Poezija je život uhvaćen stihovima, snoviđenje uhvaćeno maštom, iskustva uhvaćena u vječnu knjigu nezaborava, kojoj je Nela Krnić svojim pjesničkim prvijencem odista dala vrijedan prilog.”

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti