Search
Close this search box.

NAJAVA / „SARAJEVO BIG BAND I PRIJATELJI – INDEXI“ u BKC – U

Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo organizuje Novogodišnji koncert pod nazivom „Sarajevo Big Band i prijatelji – INDEXI“, Koncert se organizuje povodom objavljivanja studijskog albuma „Sarajevo Big Band i prijatelji 2 – INDEXI“ i posvećen je legendarnoj grupi Indexi u čast 60. godišnjice njihovog osnivanja.

Publika će imati priliku uživati u nezaboravnim pjesmama Indexa koje će biti izvedene u autorskim aranžmanima Ranka Rihtmana, pisanim specijalno za prepoznatljiv i osebujan zvuk Sarajevo Big Band-a, kao i u nastupu i neponovljivoj interpretaciji vrhunskih vokalnih solista.

Uz stalnu postavu banda, koja broji 25 muzičara, kao vokalni solisti nastupit će: Nermin Puškar, Marko Louis, Berna Balić, Davor Ebner, Dino Šaran, Ivica Šarić,  Almas Smajlović, Branko Đurić – Đuro i Željka Katavić- Pilj.

EbnerRihtman, Đurić i Puškar

Sarajevo Big Band je veliki jazz orkestar, nastao prije osam godina na inicijativu nekolicine profesionalnih muzičara iz Sarajeva kao neprofitna kulturna nezavisna organizacija i u tom  periodu je realizirao niz različitih akcija, koncerata i nastupa. Veliki jazz orkestri  su jedna od tradicija muzike XX stoljeća, predstavljaju kompleksna muzička tijela koja okupljaju različite muzičare, aranžere, kompozitore i dirigente, te vokalne soliste i gostujuće instrumentaliste. Danas, ovakvi orkestri djeluju uglavnom, ili kao umjetnička tijela pri nacionalnim RTV centrima po svijetu, ili kao nezavisne organizacije uz pomoć različitih kulturnih fondova.

Stalni dirigent Sajevo Big Band-a je Ranko Rihtman koji je svojim dolaskom i učešćem u radu Big Band-a  napravio veliki iskorak u načinu rada i podizanju kvaliteta muziciranja u orkestru. Njegov veliki doprinos je i u izuzetno važnom segmentu, kad je u pitanju kvalitetan rad i djelovanje orkestra, a to je pisanje aranžmana za Sarajevo Big Band.

Ranko Rihtman

Pored poznatih kompozicija grupe Indexi, Sarajevo Big Band, koji baštini tradiciju radio-televizijskih plesnih orkestara, izvest će i nekoliko instrumentalnih verzija poznatih pop numera domaćih autora (Crvena jabuka, Plavi orkestar, Zabranjeno pušenje, Elvis J. Kurtović, Letu štuke) koje su snimljene na prvom studijskom albumu ovog Big Banda.

Savremenici s pravom smatraju grupu Indexi za rodonačelnike sarajevske pop-rock škole. Sa Indexima je započeo jedan uzlazni trend razvoja scene koja će iznjedriti mnoga istaknuta imena. Pritom je neosporno da je visoko kvalitetni autorski i izvođački pristup Indexa zadavao visoke standarde drugim muzičarima, ali i publici. 

Članovi Index-a Slobodan-Bodo Kovačević, Fadil Redžić, Đorđe Kisić, Ranko Rihtman i Sinan Alimanović su ujedno bili članovi Plesnog orkestra Muzičke produkcije RTVBiH. Dakle, uska je povezanost Indexa i SABB još od 70 – ih godina do danas, stoga je album i koncert Sarajevo Big Band i prijatelji – INDEXI svojevrstan omaž našem prijateljstvu i višedecenijskoj saradnji.

Primarni  zadatak i interes Sarajevo Big Banda  je poticanje domaćeg muzičkog autorskog i izvođačkog stvaralaštava zabavne muzike i jazz-a. S ciljem da oda počast velikanima sarajevske pop-rock škole – grupi Indexi i mladim generacijama predstavi njihovo muzičko naslijeđe, Sarajevo Big Band organizuje koncert na kojem će predstaviti novi studijski album  pod nazivom „Sarajevo Big Band i prijatelji 2 – INDEXI“.

Koncert će se održati u srijedu, 28. decembra, u 20 sati, u velikoj dvorani BKC-a, u koprodukciji između JU BKC KS i Sarajevo Big Band-a.

Vrijedno je napomenuti da su pokrovitelji koncerta: Grad Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Visit Sarajevo.

Ulaznice se od ponedjeljka, 19. 12. 2022. mogu rezervisati i kupiti preko sistema Kupikartu.ba, telefon 063/ 505-000.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti