Search
Close this search box.

NA MEŠINE STIHOVE SINGL NOVIH ODMETNIKA “SUTRAŠNJE NEBO”

Regionalna zajednica Novi Odmetnici izbacili su treći najavni singl “Sutrašnje nebo” sa svog nadolazećeg albuma ODMETNICI: IZNAD TAME. Singl potpisuje Stipe Periša hrvatski kantautor.

Uskoro se navršava pedeset godina od ubistva Viktora Hare, čileanskog kantautora, pozorišnog reditelja i društvenog aktiviste. Stradao je 16. septembra 1973. godine, na zloglasnom stadionu u Santiagu koji danas nosi upravo njegovo ime, kao žrtva Pinočeovog nasilja, nakon svrgavanja ljevičarske vlade Salvadora Aljendea.

Novi Odmetnici su stvaralačka družina u kojoj su se okupili, pjesnici, muzičari, performeri, pojedinci i sastavi rasuti po nekadašnjoj jugoslovenskoj zemlji. S vremenom su postali životni prijatelji, bliski saradnici, međusobno nadahnuće i uzdanice jedni drugima. Mjesto na kojem su se najviše sretali i najdublje doticali bilo je imanje Ivice Stankovića (1975-2012) u Kotezima, podno Vrgorca u Dalmatinskoj Zagori.

Novi Odmetnici

Prepoznavali su se i u drugim gradovima i državama, a u Novom Sadu je pokrenut internacionalni muzički festival Poezika, inspirisan njihovim djelovanjem. Iako su, tokom godina, razvili snažne individualne umjetničke biografije, nisu prestajali da zajednički rade, niti da uzajamno dijele svoja snoviđenja. Godine 2021, Novi Odmetnici počeli su da stvaraju jedinstveni album na stihove Mehmeda Begića, u potpunosti posvećen životu i smrti velikog ljudskog bića čileanskog naroda, kantautora i aktiviste Viktora Hare.

Video je sniman tokom mjeseca marta, u Dugom Selu, u režiji Nenada Vukelića.

U ime Harinog života i njegove martirske smrti, Novi Odmetnici – regionalna zajednica kantautorki, kantautora, pjesnika i performera – snimili su jedinstveni posvetni album NOVI ODMETNICI: IZNAD TAME (PJESME ZA VIKTORA HARU), na stihove hercegovačkog književnika Mehmeda Begića. Treći singl sa ovog izdanja, koje će biti objavljeno u jesen, potpisuje Stipe Periša, hrvatski kantautor, svojevremeno frontmen dugoselskog benda Olovni Ples.

Podijelite:

Podijelite