Search
Close this search box.

MULTIMEDIJALNA IZLOŽBA “LE FANTÔME DE LA LIBERTÉ”

Jedinstven multimedijalni projekat umjetnice Džejlane Karaman-Pašić pod nazivom „Le Fantôme de la liberté“ (fr. Fantom slobode) biti će predstavljen u Sarajevu.

„Le Fantôme de la liberté“ (fr. Fantom slobode) je izložba iluminiranih prostornih instalacija uz audio-vizualnu projekciju. Slijedeći uvjerenje da je prava priroda čovjekove ličnosti sloboda, autorica vlastitim umjetničkim iskazima poziva gledaoca da zaroni u jedan sanjivi, imaginarni svijet u kojem se duhovno i uzvišeno spajaju sa svakodnevnim. Imerzivne levitirajuće figure, uz stalni protok animiranih, pulsirajućih uzoraka, kreiraju specifičnu atmosferu u kojoj je publika u direktnoj interakciji s djelom. Prisutno je mnoštvo dinamike i pokreta, a vrijeme kao da je stalo; na nama je da se prepustimo nešto drugačijem, beskrajno mističnom doživljaju prostora.

Izožba će biti otvorena audio-vizualnom projekcijom i performansom autorice, te uvodnim govorom prof. dr. Danisa Fejzića.

Džejlana Karaman – Pašić – „Le Fantôme de la liberté“

O autorici izložbe

Džejlana Karaman – Pašić je rođena u Sarajevu, gdje je završila Srednju školu primijenjenih umjetnosti, a potom i studij te magisterij na Akademiji likovnih umjetnosti.

Profesionalno se bavi ilustracijom, slikarstvom te izradom edukativnih slikovnica za djecu. Učesvovala je na brojnim izložbama i festivalima. Njeni ilustratorski radovi objavljeni su u knjizi “Dva veka karikature na prostorima Jugoslavije”. Svoje višegodišnje istraživanje i kreativni proces predstavila je na samostalnoj izložbi u martu ove godine. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja u oblasti ilustracije i slikarstva. Osim što slika, priča, ilustruje i kreira knjige za djecu, Džejlana je i kreator Olense, brenda ručno rađenih ogledala sa sjedištem u Sarajevu.

Izložba „Le Fantôme de la liberté“ (fr. Fantom slobode) održat će se u Bo sanskom kulturnom centru KS, u srijedu, 14. 12. 2022. u 19:00 sati.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti