Search
Close this search box.

MSR / “Lady Sings The Balkan Blues” U T0P 10 MUZIČKIH ALBUMA SVIJETA!

Album “Lady Sings The Balkan Blues” Mostar Sevdah Reuniona na najznacajnijem World Music magazinu – britanskom Songlinesu dobio je značku Top of the world unutar 10 najboljih albuma svijeta za mjesec Mart 2023.

Projekt Mostar Sevdah Reunion nastavlja sviju promociju sevdaha, jedinstvenog muzičkog izražaja i ostaje važan dio kulture cijelog Balkan. On takođe predstavlja talentovane umjetnike iz Bosne i Hercegovine cijelom svijetu.

Uprkos izazovima, Mostar Sevdah Renuion otkriva muzička blaga i daje platformu za nastup nedovoljno zastupljenim talentima, pokazujući time ljepotu Bosne i Hercegovine i pridobijajući time priznanje svjetske publike. Najnoviji album MSR je podigao ljestvicu, nudeći još bolji kvalitet i novi nivo izvrsnosti, navodi se na svjetskoj muzičkoj platformi World Music Central. Album “Lady Sings The Balkan Blues” Mostar Sevdah Reuniona svjetlo dana je ugledao polovinom oktobra 2022. godine, za kratko vrijeme zauzima od izlaska do danas album se penje na svjetske ljestvice gdje zauzima zavidne pozicije.

Na listi top 10 albuma na britanskom magazinu Songlines se pored našeg Mostar Sevdah Reuniona nalaze i: Guts, Raghunath Manet, Lisa O’Neill, Elise Boeur & Adam Iredale-Gray, Orkestra Shkodra, Zène’T Panon, Russo Passapusso & Antonio Carlos e Jocafi i Baul Meets Saz.

Recenzirajući sam album Rusmir Pobrić piše, između ostalog:

“Sevdah je, kao i blues i flamenko karakteristično tužan. Međutim, izvori tuge se razliku po porijeklu artikulacije. U skladu sa onim što generalno znamo o porijeklu pomenutih muzičkih artikulacija, površno bi se moglo definisati da je blues glas porobljenog čoveka, flamenko glas izbjeglica, a sevdah, glas kmeta za ljubav. Naravno, razvojem muzičkih žanrova oni su se tematski dalje razvijali, ali su primarne teme ostale dominantne.To potvrđuju skoro sve pesme na albumu „Lady Sings the Balkan Blues”. Govore o usamljenosti, djevojci koja „usamljena leži i usamljena ustaje“, o starenju dok čekaš voljenu osobu, o „prvom koji joj je zapao za oko“, neželjenom dogovorenom braku, željama i snovima… o dubokoj ljubavi, željama i čežnjama.”

Pobrić dalje dodaje:

Mostar Sevdah Renuion Cover Albuma – Lady Sings The Balkan Blues

“Mostar Sevdah Reunion je projekat koji, uprkos svim borbama, nastavlja svoju misiju započetu davne 1998. godine, a misija je da predstavi sevdah, autohtoni muzički izraz ovih prostora i važan element naše kulture, kao i našim izuzetnim umjetnicima, cijelom svijetu. Dragi Šestić, osnivač MSR-a, kada se osvrne unazad, može da se pohvali dostignućima svoje misije, što je uspio da sastavi veličanstveni mozaik od krhotina jednog segmenta kulture ove zemlje čija je privlačnost dobila svjetsko priznanje.”

U sastavu ansambla vokal je Antonija Batinić; Mišo Petrović na solo i ritam gitari; Senad Trnovac na bubnjevima; Marko Jakovljević na kontrabasu i elektrobasu; Ivan Radoja na violini; Gabrijel Prusina na klaviru i harmonici, te Sanda Duraković na ritam gitari. Specijalni gosti na albumu su: Boris Vuga na harmonici, Orhan Maslo na udaraljkama i Ivan Sušac na trubi.

Album “Lady Sings The Balkan Blues” je u prodaji od mart, a pretplatnici dobiju ranije.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti