Search
Close this search box.

MP BHRT PREDSTAVLJA: BEST OF SENADA BEGLEROVIĆ LEKOVIĆ!

Muzička produkcija BHRT-a sa ponosom predstavlja “Melem pjesma od meraka – najbolje od Senade Beglerović Leković”. Više od trideset pažljivo odabranih pjesama dostupno je na svim digitalnim muzičkim servisima.

Kompilacija će biti objavljena pod naslovom “Melem pjesma od meraka – najbolje od Senade Beglerović Leković”. Izvedbe poput  “Tamburalo momče uz tamburu”, “Jutros mi je ruža procvjetala”, “Ne klepeći nanulama”, “Zapjevala sojka ptica”, još jednom će podsjetiti na jedinstvenost vokalnog izraza Senade Beglerović Leković. 

Senada Beglerović Leković, jedna je od najpoznatijih i najboljih interpretatorica sevdalinke i lijepe narodne pjesme u Bosni i Hercegovini. Kvalitetnim i  nadahnutim interpretacijama protkala je svoj muzički put. Pjevajući u KUD Ivo Lola Ribar od 1965. kao dijete pa do danas svijetom pronosila najljepšu kulturnu baštinu, sevdalinku. Položila audiciju 1969. i do 1992. snimila veliki broj Arhivskih snimaka za Radio Sarajevo.

“Jedna od najljepših životnih nagrada, priznanja, kruna…, je prvo izdanje MP BHRT, 12.12.2022 – Arhivskih snimaka Radio Sarajeva, nove balade, oko 40 pjesama. Malo je reći koliko sam sretna.”-kazala je Beglerović Leković.

Za Radio Sarajevo snimila je više od sto arhivskih snimaka uz pratnju narodnog i tamburaškog orkestra RTV SA. Dobitnica je brojnih međunarodnih  nagrada za svoj estradni rad, a kao posebno priznanje za rad na polju amaterizma ova interpretatorica izdvaja odlikovanje predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita. Dobitnik tri međunarodne festivalske nagrade Poljska 1970, Italija 1973, Grčka 1974 Biografija postavljena u Sobi sevdaha u Muzeju Salem Šehovića – Vukeljići – Fojnica. Održala dva solistička koncerta u Podgorici 2019. i u Budvi 2021. Dobitnik novinarske nagrade 1974. na Festivalu Studentsko ljeto za najboljeg interpretatora. Dobitnik Zlatne plakete za njegovanje sevdalinke na 28. Internacionalni Festival ljubavi SEVDAH FEST u Bihaću 8.8.2022. Članica je i Udruženja estradnih umjetnika.

Muhamed Zlatan Hrenovica, Foto: Foto© Copyright

„Iz dubina Razuma i Srca, izražavam zahvalnost i izuzetno poštovanje stručnim i odgovornim urednicima Muzičke produkcije RTV Bosne i Hercegovine za neprocjenjiv doprinos očuvanju i manifestovanju blaga kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine, izdanjem odabrane kompilacije muzičke arhivske građe pod nazivom “Melem pjesma od meraka”.

Posebne čestitke autorici monografije TOPLINOM DUŠE, koja knjigom prati ovaj jedinstveni umjetnički poduhvat posvećen sevdalinci. Hvala Umjetnici sevdalinke Senadi Beglerović-Leković za nesebičan trud i životno djelo”!. Rekao je novinar, pisac, pjesnik publicist, kompozitor i režiser, magistar svjetske književnosti Muhamed Zlatan Hrenovica.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti